44% van de Belgen heeft vorig jaar minder vlees gegeten dan in 2016. Dat blijkt uit een rondvraag van iVOX en het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) bij 1.000 Belgen. Het onderzoek kadert in de nieuwe campagne van EVA, Try Vegan, die vandaag gelanceerd werd.

Bijna de helft van de Belgen (44%) eet minder vlees in vergelijking met 2016 en maar liefst 7% eet zelfs nooit vlees. Daarmee lijkt de dalende trend van de vleesconsumptie in België zich verder te zetten. Daarnaast blijkt ook flexitarisme erg in trek. 9% eet immers minstens 3 keer per week geen vlees.

Wallonië erg populair bij vegetariërs en veganisten

Op het gebied van vegetarisme en veganisme lijkt de kloof tussen Vlaanderen en Wallonië helemaal weggewerkt. Momenteel neemt Wallonië de leidersrol op zich. Maar liefst 9% van de Walen geeft aan vegetariër te zijn, 9% is flexitariër en 1% beschouwt zichzelf als veganist. Een duidelijke stijging ten opzichte van 2016, toen ging het respectievelijk om 2%, 5% en 0%.

In Vlaanderen reageren consumenten iets terughoudender op de 'plantaardige' trend. Zo is slechts 3% vegetariër, 8% flexitariër en 1% veganist.

Veganisme piekt in Brussel

Wat de steden betreft, ligt het aantal veganisten, vegetariërs en flexitariërs opvallend hoger in Brussel, Antwerpen en Gent. In Brussel zijn er 4% veganisten en 7% vegetariërs. Vooral het aantal veganisten ligt significant hoger dan in ander Belgische steden en zo volgt Brussel de evolutie die al enkele jaren bezig is in andere hoofdsteden zoals Berlijn, Londen en New York. Nog maar 74% van de Brusselaars noemt zich een alleseter, ten opzichte van 84% van de Belgen.

Voor Antwerpen valt vooral het aantal vegetariërs (7%) en flexitariërs (19%) op. Dat is een significante stijging ten opzichte van 2011, toen bedroeg dat aantal respectievelijk 4% en 10%.71% van de Antwerpenaren noemt zich een alleseter. In Gent beschouwt 1% zichzelf veganist, 6% is vegetariër en 15% flexitariër. 77% van de Gentenaars noemt zich een alleseter.

Dierenwelzijn wordt belangrijker

Dat steeds meer mensen kiezen voor een ‘groenere’ levensstijl, is te wijten aan de toegenomen aandacht voor dierenwelzijn. Mensen tolereren de gruwelijke beelden van dierenmishandeling uit slachterijen als Tielt en Izegem of recent nog Spanje niet langer en kiezen daarom bewust voor alternatieven. Daarnaast spelen ook het milieu en de gezondheid een belangrijke rol.

Jonge vegetariërs

Opvallend is dat vooral jonge Belgen zich een andere levensstijl aanmeten. Zo zijn namelijk 7% van de vegetariërs jonger dan 34, integenstelling tot 3,5% bij de leeftijdscategorie 35 tot 54-jarigen, en 2% bij de groep ouder dan 55 jaar. Dat is hoopgevend voor de toekomst. Vooral omdat 43% van de Belgen aangeeft hetzelfde mee te willen eten moest een gezinslid vegetariër of veganist worden.

Try Vegan

Om mensen aan te moedigen om meer plantaardige voeding te eten, lanceerde EVA vandaag zijn nieuwe campagne Try Vegan, een online coachingsprogramma dat consumenten helpt om 'groener' te eten. Momenteel hebben al bijna 5.000 Vlamingen zich ingeschreven voor Try Vegan. Daartoe behoren ook enkele bekende ambassadeurs zoals Clara Cleymans, Wannes Cappelle, Ella-June Henrard, Dimitri Leue en An Lemmens.