Sinds begin oktober wordt Proton geleidelijk afgebouwd zodat op 1 januari 2015 betalen met dat betaalsysteem onmogelijk wordt. 39% van de handelaars betreurt echter dat Proton verdwijnt, zo blijkt uit een enquête van NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) bij 459 handelaars.

 

Elektronische betalingen te duurVooral in winkels waar klanten vaak voor kleine bedragen aankopen, zoals krantenwinkels en broodjeszaken, zal Proton fel gemist worden. Hoewel betalingen met een betaalkaart voor bedragen onder de 10 euro de laatste jaren een stukje goedkoper zijn geworden, vindt de helft van de handelaars dat nog steeds te duur en geen valabel alternatief voor Proton. Daarom vraagt NSZ om elektronische betalingen nog goedkoper te maken.

“De kostprijs voor de handelaars moet naar beneden gehaald worden door de interchange fee te verlagen of zelfs af te schaffen. Daarnaast moet ook de aankoop, de abonnementskosten en de transactiekosten van betaalterminals verhoogd fiscaal aftrekbaar gemaakt worden”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.