#6 In juni 1994 rolde het allereerste nummer van Gondola Magazine van de persen. Vandaag zijn we 25 jaar en 247 nummers later, en nemen we de gelegenheid te baat voor een korte terugblik. Niet uit nostalgie, maar omdat we graag wilden nagaan of de onderwerpen die ons toen beroerden nu nog steeds actueel zijn. Klaar voor een kleine tijdreis naar de eerste exemplaren van ons blad? 

In de komende weken blikt hoofdredacteur Christophe Sancy terug op enkele opvallende gebeurtenissen die hem zijn bijgebleven tijdens het 25-jarige bestaan van Gondola. Deze week gaat het over duurzaamheid in de Belgische retail.

In 2019 gaat het vooral om een meer milieuvriendelijke en duurzame consumptie. Maar hoe zat het op dat gebied in 1994? In tegenstelling tot wat u misschien kan denken, roerden de milieuactivisten zich ook toen al. 1994 was immers het jaar waarin Fost Plus opgericht werd, een organisme dat voortkwam uit een privé-initiatief dat ijverde voor gescheiden huisvuilophaling. Datzelfde jaar legde een Europese richtlijn elke staat uit de Europese Unie op om zowel huisvuil als industrieel afval gedeeltelijk te recycleren. De Belgische industriëlen kwamen zelf tot het besef dat niet alles zomaar op de afvalhoop kon gekieperd worden. Vandaar de oprichting van de vzw Fost Plus, die als opdracht had om alle inspanningen van de betrokken spelers te coördineren en duiding te verschaffen, niet alleen aan de leden die de afvalophaling in handen hadden, maar ook aan het brede publiek. Het is trouwens ook in 1994 dat we de eerste PMD-zakken (plastic en metalen verpakkingen en drinkkartons) zien opduiken. Met succes, want België blijft de beste Europese leerling van de klas inzake gescheiden huisvuilophaling.

25 jaar Gondola

Bent u benieuwd welke andere gebeurtenissen onze hoofdredacteur Christophe Sancy nog zijn bijgebleven? Lees dan snel het vorige deel uit onze serie!

Klik hier!
25 jaar Gondola