Delhaize heeft een nieuwe lijst van supermarkten onthuld die binnenkort in franchise zullen gaan. Daarbij 21 namen, verspreid over Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Deze vierde aankondiging brengt het aantal winkels dat al een onafhankelijke koper heeft gevonden op 72.

Maandag maakte supermarktketen Delhaize de namen bekend van nog eens 21 winkels die binnenkort door zelfstandige ondernemers zullen worden beheerd. De winkels in kwestie zullen hun exploitatiemodel veranderen "tussen februari en mei 2024", aldus woordvoerster Karima Ghozzi van de keten. Ze voegt eraan toe dat er "niets zal veranderen voor het personeel". Van de 21 nieuwe kopers zijn er 11 die al een of meer andere Delhaize-winkels uitbaten, terwijl 6 voormalige werknemers zijn. Slechts 4 van de nieuwe eigenaars werken voor het eerst samen met de supermarktketen.

De volledige lijst van de 21 overgenomen winkels:

In Wallonië: Genval, Moeskroen, Morlanwelz, Jambes, Enghien, Epinois, Hornu, Fragnée en Sart-Tilman.

In Brussel: Charles-Quint, Chazal, Mozart en Westland.

In Vlaanderen: Hal, Sint-Pieters-Leeuw, Lokeren, Termonde, Schoten, Antwerpen-Hopland, Bosuil en Waver-Sainte-Catherine.

Tussen rust en spanning

Deze vierde golf van aankondigingen sinds augustus brengt het aantal supermarkten dat al een koper heeft gevonden op 72 van de 128 geïntegreerde winkels die de keten in franchise wil geven, oftewel 56% van de portefeuille. Vijftien van deze winkels zijn al onder nieuw management geopend. Op 10 oktober opende de eerste franchisewinkel zijn deuren in Denderleeuw, zonder dat er iets bijzonders werd gemeld. De volgende dag was het de beurt aan de eerste winkel in Wallonië, in Châtelet, om zijn eerste klanten te verwelkomen, een overdracht die eveneens vlekkeloos verliep. Sindsdien zijn er dertien andere winkels geopend, over het algemeen in een rustige sfeer. Toch is het sociale klimaat binnen de leeuwenketen nog niet helemaal tot rust gekomen. Vorige week verstoorde een nieuwe blokkade de leveringen vanuit het distributiecentrum van Zellik, net voor het feestweekend van 11 november. En deze dinsdag organiseren de Belgische en Nederlandse vakbonden een gezamenlijke solidariteitsactie voor een Albert Heijn supermarkt in Amsterdam om te protesteren tegen de geplande franchising van Delhaize supermarkten in ons land. Deze acties voegen zich bij de lange lijst van verstoringen die Delhaize hebben getroffen sinds het project afgelopen maart werd aangekondigd, waarbij personeelsvertegenwoordigers vrezen voor een verslechtering van de lonen en arbeidsomstandigheden. Voor de 56 supermarkten van Delhaize die nog steeds geen koper hebben gevonden, zijn de onderhandelingen "nog steeds aan de gang" en elk van hen kan nog steeds rekenen op de interesse van "minstens één kandidaat-koper per winkel", besluit woordvoerster Karima Ghozzi.