#⑨ We inspireren u graag met een reeks duurzame initiatieven uit het buitenland die België nog niet bereikt hebben, in ieder geval niet op grote schaal. Elke week stellen we één idee voor. Deze week is het de beurt aan getransformeerde producten.

Het lijstje van initiatieven die proberen producten te transformeren om hen zo een tweede leven te geven wordt steeds langer, maar één van de opvallendste vonden we toch wel de Love our planet-collectie van Bristol. Het schoenenmerk biedt voortaan sneakers aan die voor 100% uit gerecycleerde petflessen bestaan. Concreet is het bovenmateriaal van de schoen gemaakt van 4 petflessen, voor de veters werd er één petfles gebruikt. “Dit 100 % gerecycleerd polyester maakt komaf met vele nadelen van gewoon polyester. Geen grote hoeveelheden water. Geen chemicaliën. Geen fossiele brandstoffen. Dat is duurzaam en stijlvol”, verklaart het merk. 

Naast het feit dat deze schoenen gemaakt zijn van gerecycleerde petflessen, zijn ze ook 100% vegan. De schoenen worden bovendien verpakt in een ecologische kartonnen doos die geplooid en niet gelijmd wordt. Ook de zolen en de binnenkant van de schoenen zijn gemaakt van gerecycleerd materiaal. En de lijm die gebruikt wordt voor de schoen is op waterbasis. Net als de inkt van het logo.

Naast schoenen biedt Bristol ook T-shirts aan in biokatoen. Of wat dacht je van een duurzame denim? Tot slot kunnen klanten hun nieuwe aankopen meenemen in een herbruikbare draagtas die op zijn beurt ook uit 80 % gerecycleerd materiaal bestaat.

“Naast de ecologische collecties willen we ook op andere manieren ons steentje bijdragen. Zo zetten we zeer sterk in op een ethisch verantwoorde productie. En voeren we bijvoorbeeld goederen in via zeecontainers”, verklaart Elise Vanaudenhove, CEO van Euro Shoe Group. “Onze folders printen we dan weer op FSC-papier en onze verpakkingen zijn afbreekbaar. Kortom, we gaan voor toegankelijke mode aan een betaalbare prijs, zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Dat is voor ons zeker geen evidente weg, maar wel één waar we hard aan timmeren. We willen graag bewijzen dat goedkoop niet alleen goed maar ook duurzaam kan zijn.”

Stockbeheer met behulp van artificiële intelligentie

Bent u benieuwd naar de andere duurzame retailideeën?

Klik dan hier!
Stockbeheer met behulp van artificiële intelligentie

#greenmonth

Gondola.be staat heel de maand februari in het teken van duurzaamheid. Geïnteresseerd in meer duurzaam nieuws?

Klik dan hier!
#greenmonth