Een nachtwinkel mag enkel 's avonds en 's nachts geopend zijn, maar in de praktijk zijn de 'night shops' steeds vaker ook overdag open. Uit een steekproef van de economische inspectie, bleek dat 36% zich niet aan de verplichte sluitingsuren houdt. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Omdat de FOD Economie steeds meer klachten ontvangt over nachtwinkels die als 'dagwinkels' opereren, werd beslist een onderzoek in te stellen. Tussen september en december 2016 bezocht de economische inspectie 344 night shops, waarvan de meerderheid niet in orde was. 7 op de 10 nachtwinkels zondigden tegen de regels rond openingsuren, sluitingsdagen of prijsaanduiding, schrijft HLN.

Een nachtwinkel mag enkel open zijn tussen 18 en 7 uur, maar steeds meer zaken blijken open van de ­middag tot middernachtEen derde van de onderzochte nachtwinkels (36%) hieldt zich niet aan de verplichte sluitingsuren. Verder respecteert 44% de regels rond de verplichte sluitingsdag niet,  en werden bij 33% inbreuken tegen de regels rond prijsaanduiding vastgesteld.

Minister Peeters tilt zwaar aan de feiten. "7 op de 10 zijn niet in orde: dat is verschrikkelijk veel. Het toont aan dat er heel wat valse nachtwinkels zijn, wat heel oneerlijk is tegenover de bakkers, slagers en buurtsupermarkten die wel volgens de spelregels werken. We nemen dit heel ernstig: er werden 88 waarschuwingen gegeven en 187 pro justitia's uitgeschreven, die worden overgemaakt aan het parket. Ik heb de inspectie opgedragen om dit van dichtbij op te volgen en roep de parketten op om te vervolgen," zegt hij in HLN.

Het gerecht kan aan de betrokken winkels boetes geven tussen de 2.000 en 80.000 euro. Indien er niet wordt vervolgd, kan de economische inspectie zelf ook boetes uitschrijven tot 27.500 euro.