The Juicy Group, met 6,5 miljoen liter per jaar de Belgische marktleider in versgeperste sappen, wordt overgenomen door een Jamaica Producers Group (JP Group). Dat meldt De Tijd. De omzet van de Jamaicaanse sappenproducent groeit zo tot boven de 100 miljoen euro.

Het Belgische The Juicy Group, waartoe merken als Pure, Charlie’s Juice en private labels behoren, maakt met een veertigtal werknemers en 17 miljoen euro omzet naast fruit- en groentesappen ook smoothies en mocktails in zijn Henegouwse vestiging in Binche. De overname van de groep deed de omzet van het Jamaicaanse bedrijf tot boven 100 miljoen euro stijgen. “De overname zet ons strategisch doelpunt voort om een pan-Europese leider te worden in verse fruitsappen. We kunnen er onze productiecapaciteit mee uitbreiden, het vuurt innovatie aan en dient onze klanten beter”, zegt de CEO van JP Group, Jeffrey Hall.

Beurs

De in Kingston beursgenoteerde JP Group was in Europa al langer aanwezig als eigenaar van de Nederlandse Hoogesteger, producent en leverancier van sappen aan Albert Heijn en Delhaize. Ook in Spanje nam het onlangs aandelen over in het Barcelonese CoBeverage Lab en de groep wil verder uitbreiden naar Frankrijk. Op de Jamaica Stock Exchange noteert het bedrijf een marktkapitalisatie van zo’n 150 miljoen euro. De omzet bedraagt hetzelfde aantal en in 2021 maakte JP Group om en bij de 11 miljoen euro nettowinst.

Pionier

De overname houdt ook in dat het dochterbedrijf van The Juice Group, HPP Belgium, eigendom van JP wordt. Dat bedrijf onderzoekt technieken in hogedrukpasteurisatie (high pressure processing of HPP), ook wel pascalisatie genoemd. Het bedrijf experimenteert met het onderwerpen van voedsel aan zeer hoge druk, in plaats van aan hoge temperaturen, waardoor ziektes of bederf worden vermeden en de voedingseigenschappen beter bewaard blijven.

Van de managers Bram D’Hondt, Tom De Potter, Yves Devos en algemeen directeur Stijn Vervisch blijven enkel de drie laatste bij het bedrijf na de overname, zegt De Tijd. Verder zal het bedrijf binnenkort fusioneren met een andere Jamaicaanse investeringsmaatschappij, PanJam, wat de Pan Jamaica Group zou creëren.