De Eco-Score, een ecologische equivalent van de Nutri-Score, werd in maart voor het eerst gelanceerd in België door Colruyt en in augustus door Lidl. Carrefour volgt over enkele maanden.

Dat is althans wat Pascal Léglise, verantwoordelijke voor duurzaamheid bij Carrefour België, bevestigt aan Gondola. "We zijn actief bezig met het invoeren van de Eco-Score in België, zoals dat sinds juni het geval is bij Carrefour Frankrijk”, zegt Pascal Léglise. “In een eerste fase zal de Eco-Score worden toegepast op 1.500 producten, enkel op de website, nog niet in de winkel.” Het zal waarschijnlijk nog enkele maanden duren voordat de Eco-Score daadwerkelijk bij Carrefour wordt ingevoerd. "Het idee is om op een solide basis te beginnen om een betrouwbare en uniforme methode te ontwikkelen”, vervolgt Pascal Léglise. "De berekening van de Eco-Score is gebaseerd op parameters zoals de aanwezigheid van een label (bio,…), het soort vervoer, de verpakking of het milieubeleid van het productieland. We kunnen deze parameters bepalen, maar alle spelers moeten het eens zijn over de parameters. Een yoghurt van Boni en een yoghurt van het merk Carrefour moeten op dezelfde basis worden getest om correct te zijn."

“Voorlopig geen Eco-Score voor Delhaize"

Op nationaal niveau is er nog geen harmonisatie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk, terwijl dit wel het geval is voor de Nutri-Score. "Er zou in feite een algemene coördinatie moeten komen tussen de overheid (het Ministerie van Economische Zaken op federaal niveau en de Ministeries van Milieuzaken op regionaal niveau), de merken en de retailers. Als we verder gevorderd zijn, moeten we onze ervaringen kunnen delen en een gemeenschappelijke aanpak kunnen bespreken. We moeten alle spelers rond de tafel krijgen. Specifiek voor België moeten herkenningstools worden vastgesteld. De transportafstanden in Frankrijk zijn bijvoorbeeld veel groter dan in België en recycling is in België meer ontwikkeld", vervolgt Pascal Léglise. Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize, laat dan weer weten dat er voorlopig nog geen introductie van de Eco-Score gepland staat bij Delhaize. Al zou de aanvaarding van de Eco-Score door alle retailers in het land er natuurlijk wel voor kunnen zorgen dat het systeem aan populariteit zal winnen.