De bekende chocoladefabriek Jacques in Eupen moet waarschijnlijk zijn deuren sluiten. Dat maakte Baronie bekend tijdens een bijzondere ondernemingsraad. 61 jobs komen daardoor in gevaar.

Dinsdag vond er een bijzondere ondernemingsraad plaats bij Baronie, de eigenaar van chocoladefabriek Jacques. Daar kondigde het bedrijf haar voornemen aan om de productieafdeling in Eupen te sluiten. De sluiting zou volgens De Tijd gepland zijn in mei. Bovendien blijft deze beslissing niet zonder gevolgen: maar liefst 61 jobs  komen hierdoor op de hellling te staan. 

Ter herinnering, in 2011 nam de Belgische groep Baronie chocoladefabrikant de Europese divisie Stollwerck van Barry Callebaut over waardoor Chocolade Jacques opnieuw in Belgische handen terecht kwam. Toen werd overeengekomen dat Barry Callebaut elk jaar zo’n 25.000 ton vloeibare chocolade, cacaobonen en halffabrikanten zou leveren aan Baronie, die het op zijn beurt zou omvormen tot chocoladerepen. Nu blijkt echter dat alles toch niet zo vlot verliep als oorspronkelijk gepland. Zo kon Baronie de aanhoudende neerwaartste druk op de marges van zijn chocoladeproducten niet wegwerken en leverden verschillende investeringen niet de gehoopte rendabiliteit. Bovendien speelde ook het verlies van een Britse klant een doorslaggevende rol, aldus De Tijd.

Toch moeten consumenten niet ongerust zijn, laat Baronie ons weten. "Het merk Chocolade Jacques verdwijnt niet. Sterker nog, wij zullen ervoor zorgen dat klanten kunnen blijven genieten van de vertrouwde Jacques chocolade", verduidelijkt Jean-Marie van Logtestijn, woordvoerder van Baronie. "In dit stadium betreft het een voornemen waarover de ondernemingsraad verder moet worden geïnformeerd en geraadpleegd. Dit in lijn met de wet Renault." Om de verder procedure niet in het gedrang te brengen, onthoudt het bedrijf zich dan ook van verdere commentaar. 

Na meer dan een eeuw komt er zo dus een einde aan de chocoladefabriek van Jacques. Antoine Jacques richtte in 1896 de befaamde chocoladefabriek op in de streek van Verviers, waarna de productie in 1922 werd overgebracht naar Eupen. 

Foto: website Jacques Chocolade