Decathlon wil Nederlandse e-shoppers vanuit België beleveren

Decathlon DC willebroek

Decathlon is in Willebroek gestart met de bouw van een nieuw distributiecentrum van ongeveer 40.000 m². Het wordt in april 2017 operationeel en zal instaan voor de toelevering van de Franse sportartikelengroep aan de winkels in België en Nederland. Ook de e-commerce belevering in Nederland zal normaal gezien van daaruit gebeuren.

 

Nu al beschikt Decathlon over een distributiecentrum in Willebroek, dat zich op amper 800 meter bevindt van het nieuwe, dat opgetrokken wordt op het bedrijventerrein MG Park de Hulst. Het huidige gebouw is 35.000 m² en kan 18 miljoen items per jaar verwerken. Het nieuwe zal amper groter zijn - 40.000 m² - maar zal in een eerste fase 40 miljoen artikels per jaar verwerken. Volgens Herman Van Beveren, CEO van Decathlon België, zal het mogelijk zijn om de capaciteit fors uit te breiden dankzij een doorgedreven automatisering. "Hierdoor kunnen we compacter en hoger stapelen: nu is dat op vier lagen, straks wordt het zes lagen,” zei hij aan Gondola.

 

Future proof

 

Volgens hem is het nieuwe gebouw, waarvan de werken ondertussen al goed gevorderd zijn, ‘future proof’. “Er is nog een uitbreiding met 7.000 m² mogelijk en de processen kunnen verder ontwikkeld worden, waardoor wij binnen vijf jaar zouden kunnen opklimmen tot 80.000 items per jaar, voor de winkels en de e-commerce samen,” zei hij.
 

In België heeft Decathlon nu 26 winkels. Binnen twee weken opent de 27e in Doornik. Tegen 2020 zouden het er 40 moeten zijn. In Nederland zijn 8 winkels. Tegen het einde van dit jaar komen er nog twee bij.

 

E-commerce

 

Vanuit Willebroek worden de winkels in België en een deel van Nederland bevoorraad. Het andere deel wordt bediend vanuit een distributiecentrum in Duitsland. Van daaruit worden ook de e- commerce bestellingen in Nederland behandeld. Volgens Van Beveren is het de bedoeling om ook de Nederlandse webshoppers vanuit Willebroek te bedienen. “Een voorwaarde hiervoor is de invoering van het nachtwerk. Gesprekken met de bonden zijn hierover aan de gang en ik heb de indruk dat ze gunstig evolueren. Ik heb dat goede hoop dat we binnenkort tot een akkoord kunnen komen,” zei hij.

Bestellingen in de webshop worden vandaag binnen de twee dagen geleverd. “Dankzij de mechanisering van het logistiek centrum en nachtwerk, zal de leveringstermijn met een dag worden ingekort,” aldus Van Beveren. Vandaag gebeuren de leveringen grosso modo voor 40% in de winkels en 60% thuis of in een afhaalpunt.

 

Lokale verankering

 

In het huidige DC werken 398 mensen. Ondanks de automatisering van de processen komen er in het nieuwe gebouw een honderdtal bij. Bij Decathlon werken veel allochtonen, die moeilijker aan een job geraken. “Dat is een van de redenen waarom wij beslist hebben om de tewerkstelling lokaal te verankeren en om met onze logistieke activiteiten in Willebroek te blijven,” aldus Van Beveren tot

slot.

Auteur: 

philippe.vandooren

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen