De vier regeringspartijen hebben een wetsvoorstel ingediend om ecocheques af te schaffen. Tegen januari volgend jaar willen ze de cheques vervangen door een nettovergoeding die op de rekening van werknemers gestort wordt.

Het is een debat dat om de zoveel tijd terugkeert: de afschaffing van maaltijdcheques en ecocheques. Dat debat wordt nieuw leven ingeblazen door een nieuw wetsvoorstel van N-VA, CD&V, Open Vld en MR. Ze willen (dit keer enkel) ecocheques vervangen door een nettovergoeding, die rechtstreeks op de rekening van de werknemer wordt gestort. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

"Ecovergoeding"

Werkgevers zouden wel hun fiscale voordeel op die vergoeding behouden, waardoor werknemers niet moeten vrezen voor loonverlies. De nieuwe “ecovergoeding” zou net als de cheques die meer dan 250 euro mogen bedragen. De verplichting om dat bedrag aan “groene” of “ecologische” producten te besteden, zou wel wegvallen.

De regeringspartijen halen dezelfde argumenten aan als voor een afschaffing van maaltijdcheques: ze kosten te veel en brengen te veel rompslomp met zich mee. Ook zouden werknemers zo niet meer kunnen vergeten om hun fiscaal extraatje te gebruiken doordat de ecocheques vervallen.

 

Ecocheque groeit 

De Voucher Issuers Association (VIA), de vereniging van de uitgevers van de cheques, reageert ontgoocheld op het voorstel. De federatie benadrukt dat de ecocheque een groot succes is. “De populariteit van de ecocheques is de laatste vijf jaar alleen maar toegenomen. Meer dan 80.000 bedrijven gaven ze in 2016 uit aan een totaal van 1,6 miljoen werknemers (+10% tot 2015). Goed voor een uitgavenvolume van 232 miljoen euro in 2016, een groei van 15% ten opzichte van 2015”, klinkt het. 

“Dat is 232 miljoen euro die in België besteed wordt. Ze wordt niet opgespaard, of in het buitenland gebruikt. 41% van dat bedrag wordt uitgegeven bij kleine zelfstandigen en gespecialiseerde handelaars. Sommige sectoren genieten veel voordeel van deze vorm van koopkracht, zoals die van de elektrische fietsen en biologische voeding.” De VIA haalt ook een tevredenheidsscore van 82% aan onder gebruikers.

Elektronisch 

Sinds maart worden de ecocheques steeds meer elektronisch uitgegeven, en dat levert al een grote kostenbesparing op, zegt de vereniging. “De Dienst Administratieve Vereenvoudiging heeft berekend dat een overschakeling naar 100% elektronische ecocheques tot een besparing van 41 miljoen euro aan administratieve kosten zou leiden.” Doordat er meer concurrentie is gekomen, zouden de directe kosten ook al met 10 à 50% gedaald zijn, vooral voor kleine handelaars.

Fiscaal risico

Een afschaffing van de ecocheques, zou volgens de VIA een risico betekenen voor de werknemers die ze nu krijgen. “De ecocheques omzetten in een nettovergoeding houdt een fiscaal risico in voor de werknemers. Niets zal de ecocheques nog onderscheiden van het loon zelf. De verleiding zal bijgevolg groot zijn om die 232 miljoen toch te belasten.”

Ook zou het verdwijnen van de cheques een negatieve impact hebben op de binnenlandse consumptie. Vooral gespecialiseerde handelaars, zoals verkopers van elektrische fietsen, zouden hun omzet volgens de VIA zien dalen. De vereniging van uitgevers van ecocheque wijst er ten slotte op dat de afschaffing het teken zou zijn van een instabiel wettelijk kader voor alle economische actoren.