In Nederland blijft het aantal faillissementen in de detailhandel verder afnemen. Dit jaar staat dat op het laagste punt sinds 2008, dankzij de heropleving van de Nederlandse economie. Toch zijn er nog uitdagingen: de concurrentie blijft groot en er is sprake van overcapaciteit van fysiek vloeroppervlak. Verrassend behoort de e-commerce niet tot de grootste uitdagingen. Dat meldt het Economisch Bureau van ABN Amro in een rapport dat gisteren is gepubliceerd.

De faillissementsgraad (het aantal faillissementen ten opzichte van het aantal bedrijven) in Nederland komt dit jaar vermoedelijk uit op 0,44%: het laagste niveau sinds 2007. Over de afgelopen zeven jaar was dit gemiddeld 0,63%. Meer concreet betekent dit dat er dit jaar vermoedelijk 500 Nederlandse winkelbedrijven failliet zullen gaan. In 2013 waren dit er nog ruim 900.

Volgens ABN Amro is sinds 2014 herstel zichtbaar in de retail, na het grote aantal faillissementen in de periode tussen 2009 en 2013. Dankzij de sterkere koopkracht en consumptie nemen de verkoopvolumes toe.

Vanaf 2009 tot en met 2013 daalde de koopkracht van de Nederlandse huishoudens ieder jaar, zodat ze vaker de hand op de knip hielden. In die tijdsspanne daalden de uitgaven aan kleding 5%, aan schoeisel met 11%, aan artikelen voor woninginrichting met 27% en aan huishoudelijke artikelen met 19%, stellen de analisten van ABN Amro vast. Huishoudens hadden met andere woorden minder te besteden en gaven daarom een kleiner percentage van hun inkomen uit aan non-food- producten.

Uitdagingen blijven bestaan

Volgens de onderzoekers slaagden veel Nederlandse winkeliers er dit jaar in om uit de financiële problemen te geraken. Toch maken ze een kanttekening: “Een grote groep retailers is weliswaar uit de acute problemen, maar heeft nog altijd weinig vet op de botten.”

Ook waarschuwen ze voor diverse uitdagingen die voor de sector blijven bestaan. “Zo is de concurrentie groot en is er sprake van overcapaciteit van fysiek vloeroppervlak. In de non-food detailhandel lagen de verkoopvolumes in 2015 ongeveer 10% lager dan elf jaar eerder, terwijl er 11% meer vloeroppervlak is”.

 

Online koopgedrag

Bovendien wijzen de onderzoekers op het gewijzigde koopgedrag. Een deel van de bestedingen die de consument eerder in de winkel deed, doet hij of zij nu online. De internetomzet in de detailhandel steeg de laatste twee jaar 43,8% berekende het bureau voor de statistiek CBS. Het onderzoeksbureau GfK van zijn kant registreerde in 2015 voor ruim 16 miljard euro aan online bestedingen in Nederland, terwijl dit in 2007 nog 4 miljard was.

“In onze visie blijven fysieke winkels echter ook in de toekomst zeer relevant. Voor retailers is het belangrijk om een omnichannel-strategie te voeren, waarin online en offline goed op elkaar aansluiten. Het online koopgedrag van consumenten is dan ook niet de hoofdoorzaak van de uitdagingen in de sector. Het versterkt de uitdagingen echter wel,” aldus ABN Amro. Vooral retailers die producten verkopen die online goed te vergelijken en aan te kopen zijn, hebben last van de e-commerce. Hier hebben bijvoorbeeld winkels in consumentenelektronica last van. 

Ook minder faillissementen in 2017

De daling van het aantal faillissementen zal waarschijnlijk ook in 2017 merkbaar zijn. “De sector is gevoelig voor economische bewegingen. Het is zodoende gunstig voor de sector dat veel consumenten meer te besteden krijgen, nu de cao-lonen stijgen en de inflatie zeer laag is. Als dit daadwerkelijk leidt tot hogere uitgaven, groeien de verkoopvolumes en gaan minder retailers failliet. Dat verband blijkt significant te zijn, over een langere periode,” stellen de analisten van ABN Amro. Daarenboven verwachten ze dat de consumenten een deel van het dit jaar gespaarde inkomen, volgend jaar zal worden uitgegeven.

“Wij verwachten voor de particuliere consumptie een groei van 1,7%, na een groei van 1,3% over 2016. Deze factoren leiden ertoe dat het aantal faillissementen binnen de sector ook volgend jaar op een lager niveau zal liggen dan in de crisisjaren,” klinkt het tot slot.

(foto: copyright G. Lansing)