Maandag ging de eerste Week zonder Vlees van start in België. Op het menu: 100% vleesvrije evenementen, plantaardige recepten en een engagement voor het milieu. 

Na de aankondiging in juli zet de Meat Free Week van 23 tot 29 oktober zijn eerste stappen in België. Het eerste evenement wordt georganiseerd op woensdag 25 oktober in Mechelen, in samenwerking met de stad Mechelen en ProVeg Mechelen. Er zal een grote vegetarische barbecue worden gehouden in het centrum van de stad op het centrale plein, met zorg bereid door de Belgische The Vegan Butcher. Isabel Boerdam richtte in 2018 de Meat Free Week op in Nederland en daarna in Europa. Voor haar is het niet eten van vlees tijdens deze week een kans om nieuwe smaken te ontdekken: "Een week lang geen vlees eten geeft je misschien het idee dat je jezelf heel veel dingen moet ontzeggen. Maar in werkelijkheid vieren we zeven dagen lang een groot plantaardig feest met de lekkerste recepten die je ooit hebt geproefd". Ter gelegenheid hiervan hebben meer dan 20 Belgische restaurants, waaronder drie met een Michelin-ster, besloten om deze week geen vlees meer op het menu te zetten. Frank Fol, voormalig Michelin-sterrenchef van restaurant Sire Pynnock in Leuven en fervent promotor van groenten en internationaal consultant op het gebied van gezonde voeding, is de ambassadeur van deze Belgische Vleesvrije Week. Onder het motto "Groenten eerst, andere producten later" heeft de omgedoopte Vegetable Chef verschillende restaurants overtuigd om voor deze week een uitsluitend vegetarisch menu te kiezen. "We eten momenteel nog te veel vlees", legt hij uit. "De campagne kan gewoontes veranderen en ons laten zien dat er andere opties zijn. Door meer groenten te eten, kunnen we zowel onze gezondheid als het milieu verbeteren".

Door middel van een programma vol vegetarische, voedselrijke recepten, goede adressen en literatuur om te lezen of te bekijken, maakt de Meat Free Week mensen bewust van onder andere overbevissing en stimuleert het een verandering in de eetgewoonten van consumenten. Voor een volwassene die deelneemt aan de Meat Free Week, wordt gemiddeld 1.275 gram geconsumeerd vlees vermeden, wat overeenkomt met 95 kilometer autorijden aan CO2-uitstoot, of 38% minder dan iemand die vlees eet.