Een aantal vakbonden hebben kritiek geuit op het management van Delhaize omdat het weigert om de volledige financiële informatie van de onderneming bekend te maken. Die had de retailer al in april moeten vrijgeven. "Na de aankondiging van het ‘Toekomstplan’ moesten we een aantal posten op de balans opnieuw evalueren", reageert het bedrijf.

De personeelsvertegenwoordigers van Delhaize liepen opnieuw weg uit de vergadering van de ondernemingsraad die maandag plaatsvond, zo lieten verschillende vakbonden aan Belga weten. Setca, CNE, CGSLB, FGTB Horval (horeca-voeding), CSC Alimentations et Services en ACV Puls vertelden het persagentschap dat het management van Delhaize zijn rekeningen en financiële informatie al in april had moeten voorleggen. Tot op heden beschikken de werknemers echter nog steeds slechts over gedeeltelijke cijfers. "(Het management) verschuilt zich achter een neerwaartse herwaardering van de waarde van zijn winkels", klagen de vakbonden. "Deze geschatte waardevermindering werd echter al in juni door de groep geboekt.” Dit zou volgens Belga neerkomen op 108 miljoen euro. De vakbonden vrezen echter dat het bedrijf geen cijfer wil plakken op de werkelijke waarde van de winkels, “om ze gemakkelijker te kunnen verkopen”. Een andere hypothese van de vakbonden: “Delhaize probeert misschien ook de zeer goede resultaten en eventuele dividenden van de groep te verbergen”, stellen de vakbonden nog. Om alle twijfels weg te nemen roepen de sociale partners het management van Delhaize op om de volledige rekeningen “zo snel mogelijk” voor te leggen.

"We moesten een aantal posities opnieuw evalueren"

In een reactie aan Gondola bevestigt Delhaize dat de statutaire jaarrekening van de onderneming (Delhaize Le Lion/De Leeuw) nog niet helemaal definitief is. "Na de aankondiging van het ‘Toekomstplan’ moesten we een aantal balansposten opnieuw evalueren. Dit is geen eenvoudige oefening en kost veel tijd", legt woordvoerder Roel Dekelver uit. "Daarom hebben we de balans en rekening met de resultaten van de retailactiviteiten in België voor 2022 opgesteld. Deze cijfers geven een duidelijk beeld van de bedrijfsresultaten die we als bedrijf vorig jaar hebben behaald. Deze resultaten weerspiegelen de belangrijkste activiteiten van Delhaize in België. We hebben hierover voorbereidende vergaderingen gehad met alle vakbondsgroepen”, besluit hij. Eerder deze maand onthulde Delhaize een derde golf van geïntegreerde supermarkten die worden toegewezen aan onafhankelijke ondernemers. Dit nieuwe salvo bracht het aantal winkels in eigen beheer die zullen worden gefranchiseerd op 51, wat neerkomt op 40% van de 128 verkooppunten in kwestie. Twee weken geleden opende de eerste van deze franchisesupermarkten haar deuren in Denderleeuw (Oost-Vlaanderen), de volgende dag gevolgd door de Delhaize-winkel in Bouffioulx, nabij Charleroi. In beide gevallen verliep de opening vlekkeloos.