Unizo streng voor transactiekosten Worldline

Vandaag dalen de transactiekosten voor elektronische betalingen voor handelaars. Door een Europese vordering plafonneert de vergoeding die banken aan elkaar moeten betalen. Zelstandigenorganisatie Unizo vreest dat de verwerkers de verlaagde Interchange Fees niet volledig zullen doorrekenen.

 

Per betaling met de kaart, betaalt de handelaar een vergoeding voor de verwerking van de kaartbetalingen, de zogenaamde Interchange Fees of vergoedingen die banken aan elkaar aanrekenen. Vandaag treed een Europese vordering in werking die deze vergoedingen plafonneert. Hierdoor zouden de kosten voor de handelaars gevoelig moeten dalen. Door de vordering zouden handelaars per jaar tot 1500 euro besparen. 

 

De besparing is bij de traditionele kredietkaarten (Mastercard en Visa) het duidelijkst. De transactiekost daalt van 1,45% nu naar ongeveer 0,85%. Verwerkers van de transacties, zoals Worldline, moeten die verlaging doorrekenen aan de handelaars. Maar net daar knelt het schoentje volgens Unizo. De organisatie vreest dat de verwerkers de verlaagde Interchange Fees niet volledig zullen doorrekenen: "De overheid moet er volgens de ondernemersorganisatie op toezien dat het doorrekenen wel degelijk gebeurt", meldt zelfstandigenorganisatie Unizo in een persbericht. 

 

Daarnaast vraagt UNIZO om de plafonnering voor de debetkaarten verder te laten dalen tot onder het huidige Belgische niveau: "Vandaag geldt de wetgeving niet voor andere kredietkaarten zoals Amex of Diners. Ook dat moet veranderen." Ten slotte is het volgens UNIZO niet meer dan normaal dat de verlaging van de transactiekosten ook van toepassing wordt voor online betalingen (e-commerce) en mobiele betalingen. 

 

Per transactie bekeken, is de besparing miniem. "Maar op macroniveau, is de besparing voor de handelaar reëel. Zo levert de plafonnering voor debetkaarten een kostendaling van 3,7 miljoen euro op jaarbasis op. Voor kredietkaarten gaat dat zelfs over 105 miljoen euro per jaar. Voor een winkel waar bijvoorbeeld maandelijks 250 klanten voor gemiddeld 83 euro met de kredietkaart betalen, bespaart de handelaar door de nieuwe richtlijn 128 euro per maand, ofwel 1.500 euro per jaar", aldus Unizo. 

 

Vandaag vragen sommige handelaars voor kleine betalingen met de kaart (bv. onder de 10 euro) een kleine vergoeding aan de klant. Volgens een rondvraag van UNIZO doet slechts 16% van de handelaars dat. Een Europese richtlijn – die nog in Belgisch recht moet worden omgezet – zal handelaars verbieden om nog langer kosten door te rekenen aan klanten. Volgens UNIZO kan dit alleen maar als er sluitende garanties zijn dat transactiekosten op alle elektronische betalingen voor de handelaars fors verlagen.

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen