Mystery shoppers op komst

Binnenkort kunnen Belgische winkeliers mystery shoppers over de vloer krijgen. De Commissie Bedrijfsleven keurde pas een wetsontwerp dat het mogelijk maakt voor ambtenaren van de Economische Inspectie om zich in de toekomst voor te doen als consument.

 

Hierdoor kunnen de ambtenaren aan ‘mystery shopping’ doen, al is wel nog niet bepaald voor welk soort inbreuken de mystery shoppers kunnen worden ingezet. Dat moet nog vastgelegd worden in een Koninklijk Besluit. Zelfstandigenorganisatie Unizo vreest dat een heksenjacht en vraagt dringend overleg.
 

“Geen normale consument”

 

“Een mystery shopper is geen normale consument. De vragen die ze zullen stellen hebben net als bedoeling om de handelaar in het nauw te drijven”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. De ondernemersorganisatie wijst bovendien op de enorm complexe regelgeving. 

 

“Voor juristen is het al een kluwen, laat staan voor de handelaar. Het is quasi onmogelijk om alle verplichtingen te kennen. Een handelaar die zijn klanten behulpzaam bijstaat, maar net dat ene regeltje niet kende, zou zich op deze manier bloot stellen aan een sanctie”. 

 

Een heksenjacht op zelfstandigen mag het in geen geval worden, waarschuwt Unizo. De ondernemersorganisatie voegt er wel aan toe dat echte misbruiken uiteraard wel aangepakt moeten worden, “want die leiden tot oneerlijke concurrentie”. 

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen