Gaia heeft gruwelijke beelden van dierenverwaarlozing verspreid uit zes Noord-Italiaanse varkensboerderijen. Colruyt en Delhaize nemen momenteel contact op met hun leveranciers van parmaham om na te gaan of de regels inzake dierenwelzijn wel gerespecteerd werden.

Er lijkt maar geen einde aan te komen. Na het grote Veviba-schandaal, volgen er nu opnieuw beelden van zware dierenverwaarlozing. Dit keer in zes Noord-Italiaanse varkensboerderijen in de provincies Brescia, Cremona en Mantua. De beelden zijn gemaakt tussen december 2017 en februari 2018.  “De beelden tonen schrijnende wantoestanden met een totaal gebrek aan dierenwelzijn en hygiëne. Zieke, ernstig gewonde en dode varkens en wetsinbreuken bij de vleet", vertelt GAIA, dat supermarkten oproept om de verkoop van parmaham onmiddellijk een halt toe te roepen.

"Momenteel wordt de verkoop niet stopgezet"

Delhaize is inmiddels op de hoogte van de beelden. “Naar aanleiding van deze beelden hebben wij dadelijk contact opgenomen met onze leverancier van parmaham om deze situatie te laten onderzoeken. Indien de inbreuken betrekking zouden hebben op onze leverancier, dan zullen we, in lijn met onze bestaande aanpak, de nodige maatregelen treffen”, klinkt het maandag in een mededeling.

Ook Colruyt zal indien nodig maatregelen treffen, maar stelt dat het momenteel niet duidelijk is om welke bedrijven het gaat. “Wij nemen momenteel contact op met de Italiaanse leveranciers, om ons ervan te verzekeren dat zij op geen enkele manier betrokken zijn bij de beelden die gemaakt zijn”, reageert persverantwoordelijke Silja De Cock. “We gaan ervan uit dat onze leveranciers niet betrokken zijn, maar contacteren hen om zeker te zijn. Momenteel wordt de verkoop niet stopgezet”, besluit ze.