Lidl helpt boeren die CO2 in de grond willen opslaan en op die manier planeetvriendelijker willen werken. In eerste instantie zal de supermarktketen vijftien boeren begeleiden. 

Koolstof opslaan in de grond is een manier om de opwarming van de aarde door broeikasgassen aan te pakken. Het idee erachter is dat de CO2 die planten aan de lucht onttrekken permanent in de grond wordt vastgelegd, waardoor het koolstofgehalte en ook de vruchtbaarheid van de grond verhoogt. Lidl wil de boeren compenseren voor het productieverlies dat ze leiden door op deze manier te werken. Het project is voorlopig nog kleinschalig en bedoeld om bij te leren over hoe koolstofopslag in de praktijk werkt. Lidl trekt enkele honderdduizenden euro's uit, onder meer om in eerste instantie vijftien boeren te vergoeden.

Boudewijn van den Brand, CEO Lidl België: “Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de emissies verbonden aan onze producten plaatsvinden aan het begin van onze keteen, in de primaire sector. We willen dat als keten aanpakken en landbouwers helpen bij de transitie, omdat de kosten op korte termijn gebeuren, terwjl de voordelen pas later voelbaar zijn. Het unieke aan dit project is dat via de deelnemende organisaties de hele keten vertegenwoordigd is. Door de kennis die we in dit project opdoen kunnen we nog meer landbouwers stimuleren om aan ‘carbon farming’ te doen.”