Een aantal Chinese investeerders gaan maar liefst 2,5 miljard dollar in de logistieke tak van JD.com pompen. De Chinese e-tailer had pas een maand geleden laten weten dat hij geld wilde ophalen voor de verdere uitbouw van JD Logistics.

De logistieke eenheid van JD.com werd pas in april vorig jaar verzelfstandigd. Verschillende investeerders – waaronder Hillhouse Capital, Sequoia China, China Merchants Group en Tencent - krijgen nu een participatie in ruil voor hun fondsen. JD.com blijft wel meerderheidsaandeelhouder, met een belang van 81,4%. De groep verwacht het akkoord met de investeerders nog dit kwartaal rond te krijgen.

JD Logistics wil het geld niet alleen gebruiken om het netwerk uit te breiden, maar ook en vooral om in supply chain technologie te investeren. “Deze financieringsronde zal ons toelaten om verder te investeren in het uitbouwen van onze leidende positie in de sector op gebieden als automatisering, drones en robotica," zegt Richard Liu, voorzitter en CEO van JD.com, woensdag in een persbericht.

Vermoedelijk zullen de fondsen enkel dienen voor de uitbouw van de logistiek in China. Of er ook geld naar buitenlandse investeringen in die sector gaat, vermeldt het communiqué niet. In januari liet JD.com weten dat het ook in Europa actief wil zijn en dat het er zijn eigen logistiek netwerk wil bouwen. De groep wil eerst in Frankrijk van start gaan. Ze opende er al een kantoor en benoemde Florent Courau, een vroegere topman van de LVMH-groep, aan het hoofd van die Franse afdeling. JD.com, die volgend jaar in Frankrijk operationeel wil zijn, gaat er ook een eerste distributiecentrum bouwen.

In China zelf beschikt JD.com over zeven fulfilmentcentra en 405 magazijnen die het hele land bestrijken.