Delhaize geeft schriftelijke garanties over de loon- en arbeidsvoorwaarden van de werknemers in de winkels, maar dat kan de patstelling met de vakbonden niet doorbreken. Ze stapten op bij een ondernemingsraad vandaag. Er zijn intussen meer dan 400 kandidaat-overnemers voor de winkels. 

Een nieuwe ondernemingsraad bij Delhaize is vandaag opnieuw op een sisser uitgedraaid, hoewel de supermarktketen in een persbericht meldt dat het schriftelijke garanties wil geven over de loon- en arbeidsvoorwaarden van de werknemers van de 128 winkels die verzelfstandigd worden. Het is de eerste keer dat Delhaize dat tegenover de buitenwereld communiceert. “De bedoeling was verdere antwoorden te geven op de antwoorden van de vakbondsvertegenwoordigers. Daarnaast wilden we een aantal begeleidende maatregelen toelichten. Jammer genoeg hebben de vertegenwoordigers van de vakbonden de vergadering vroegtijdig verlaten”, aldus woordvoerder Roel Dekelver.

Delhaize wil niet alleen schriftelijke garanties geven over het behoud van loon- en arbeidsvoorwaarden, het verzekert ook dat er voor elke winkel minstens één overnemers zal zijn en dat er geen enkele winkel zal gesloten worden, een garantie die minstens geldt tot eind 2028. “Om onze winkelmedewerkers te erkennen voor hun continue inzet om een kwaliteitsvolle dienstverlening aan onze klanten te verzorgen, zal Delhaize een premie toekennen. Deze premie bedraagt 1.500 euro en wordt verhoogd met 100 euro per jaar anciënniteit. Voor een voltijdse medewerker met 17 jaar ancienniteit betekent dit dus een premie van 3200 euro.” Voor de werknemers die ontslagen worden op het hoofdkantoor doet Delhaize vandaag een beter voorstel voor een ontslagpremie. Delhaize meldt verder dat er vandaag al meer dan 400 kandidaat-overnemers zijn voor de winkels. Bij 90% van de winkels zijn er minstens 2 kandidaten. De overnamegesprekken lopen.

Bij vakbond ACLVB reageert Wilson Welles ontgoocheld op de communicatie van Delhaize. "Ik betreur het dat het voorgesteld wordt alsof iedereen een premie krijgt van 1.500 euro of meer krijgt, terwijl dat niet zo is. Er moet voldaan worden aan een hele lijst KPI's vooraleer dat het geval is. Bovendien kan je volgens mij geen sociale vrede krijgen als je op zo'n belangrijk moment met een eenzijdige communicatie komt. Ik vind het persoonlijk heel jammer, omdat ik het geval had dat we dichter bij elkaar aan het komen waren en dat een compromis mogelijk was. Dit bericht doorkruist dat helaas."