NSZ wil grotere buurtwinkels ook zondagnamiddag openen

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) wil het personeelslimiet voor buurtwinkels op zondag optrekken van vijf naar tien. “De huidige wetgeving voldoet niet langer.”

 

Momenteel mogen alleen buurtwinkels met vijf personeelsleden of minder de hele zondag openblijven. Wie met meer mensen werkt, moet de winkel ’s middags sluiten. Volgens het NSZ beantwoordt de wetgeving niet meer aan de huidige praktijk. 

 

“Buurtwinkels zijn geen kleine kruideniers meer die slechts één of twee mensen tewerkstellen. Ze zijn uitgegroeid tot kleine KMO’s die zorgen voor veel tewerkstelling. Dan is het toch bijzonder jammer dat zij al op de middag moeten sluiten,” verklaart Christine Mattheeuws van de zelfstandigenorganisatie. Het NSZ vraagt daarom aan minister van Werk, Kris Peeters (CD&V) om de wet aan te passen en het personeelslimiet voor dergelijke winkels op te trekken van vijf naar tien. Volgens de zelfstandigenorganisatie worden buurtwinkels steeds populairder en is de vraag dan ook gegrond. In ons land steeg het aantal in 2016 met maar liefst vier procent. 

 

Kritiek

 

Toch is niet iedereen blij met het voorstel van het NSZ om grotere winkels ook zondagnamiddag te laten openen. Zo reageren UNIZO en Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie voor zelfstandige supermarktuitbaters, eerder terughoudend. “Nu al kunnen ook grotere zelfstandige supermarkten tot zondagmiddag open blijven en personeel tewerkstellen. Een mogelijkheid waar overigens al veel supermarktuitbaters succesvol gebruik van maken. Zitten de betrokken winkeliers, hun klanten en het personeel dan echt te wachten op een namiddagopening?” reageert Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be.

 

Door het grote succes van zondagvoormiddag, verwachten de winkeliers volgens Ardies onterecht dat ook de namiddag een voltreffer zal worden. "In de praktijk zullen we vooral een verschuiving zien van aankopen op zondagvoormiddag naar zondagnamiddag. Als die verschuiving ook nog gepaard zou gaan met veel hogere lonen tijdens de namiddagopening, is het vet helemaal van de soep voor onze supermarktuitbaters. Bovendien is in het verleden, met de uitbreiding van 3 naar 6 koopzondagen, gebleken dat onze zelfstandige supermarkten dan ook nog veel hogere lonen moeten betalen voor die bijkomende openingsuren op zondag,” verklaart de directeur.

 

Volgens UNIZO en Buurtsuper.be klinkt het voorstel van het NSZ weliswaar mooi in theorie, maar is er in praktijk nog wat werk aan de winkel. ”Een zondagnamiddagopening kan voor de zelfstandige supermarkten enkel rendabel zijn als die aan dezelfde loonvoorwaarden kan als voor de zondagvoormiddagopening”, legt Ardies uit. Er is volgens hem dan ook dringend nood aan een aanpassing van de sociale wetgeving. Die bevoegdheid ligt bij Kris Peeters en de paritaire comités die over de arbeids- en loonvoorwaarden sociale akkoorden sluiten tussen werkgevers en werknemers. 

 

 

 

Auteur: 

l.goethuysen@gondola.be

categorie: 

Laatste productlanceringen