De Belgische wijnproductie steeg vorig jaar met maar liefst 46%. In totaal werd er meer dan 1 miljoen liter wijn geproduceerd in 2015, een recordcijfer. Dat blijkt uit een studie van de FOD Economie in samenwerking met professor Ghislain Houben van de Universiteit Hasselt.

Nadat het oogstjaar 2014 al een sterke stijging kende ten opzichte van de in 2013 geoogste hoeveelheid, bleef de Belgische wijnproductie ook in 2015 stijgen. Vorig jaar bedroeg de productie 1.025.499 liter, een stijging met 322.686 liter (46%) ten opzichte van 2014 (702.813 liter).

“Eén miljoen liter is een absoluut record voor de Belgische wijnbouw. Deze sterke prestatie hebben we vooral te danken aan de optimale weersomstandigheden, de permanente toename van de totale oppervlakte aan wijndruiven en het ouder worden van de wijngaarden waardoor ze op volledige productie komen,” zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.

Schuimwijn

De 103 Belgische wijnbouwers produceren vooral schuimwijnen (46% van de productie). Daarna volgen witte wijnen (37%), rode wijnen (12%) en roséwijnen (5%).  Het koele Belgische klimaat leent zich namelijk voor de productie van schuimwijn. “Het klimaat in België verschilt namelijk niet zo veel van de Franse champagnestreek. In de wijnbouwopleidingen wordt ook veel aandacht besteed aan het maken van schuimwijnen en de marktsituatie voor Belgische schuimwijnen is zeer gunstig,” verklaart professor Ghislain Houben van de Universiteit Hasselt.

 

Vervijfvoudigd

De Belgische wijnbouw wordt steeds groter. De jongste tien jaar is de Belgische wijnproductie vervijfvoudigd en de totale oppervlakte verdrievoudigd. In 2006 bedroeg de totale productie 220.556 liter, tien jaar later is dat meer dan 1 miljoen liter. "Het is duidelijk: Belgische wijnen zitten in de lift”, concludeert Chantal De Pauw (FOD Economie).