De consolidatie in de sector van de flitsbezorging gaat door. De Turkse start-up voor ultrasnelle levering Getir is in vergevorderde gesprekken om de Duitse rivaal Gorillas te kopen, meldt Bloomberg op basis van verklaringen van insiders.

Terwijl Getir eind 2021 de Britse start-up Weezy overnam en Gorillas eerder dit jaar het Franse Frichti overnam, kunnen de twee bedrijven binnenkort zelf één worden. Volgens Bloomberg is de Turkse bezorger, die op meer dan 11 miljard dollar wordt geschat, in vergevorderde gesprekken om zijn Duitse rivaal te kopen, die naar schatting ongeveer 3 miljard dollar waard is. De deal zou deels in contanten en deels in aandelen worden gefinancierd, zo heeft het persbureau begrepen. In dit stadium is er nog geen definitieve beslissing genomen – het is nog steeds mogelijk dat de deal niet doorgaat, waarschuwen insiders.

De afgelopen maanden zou Gorillas met andere concurrenten in gesprek zijn geweest over een mogelijke fusie of overname van haar activiteiten. Na de hoogtijdagen van de Covid-crisis, die de quick commerce-ondernemingen stevig zag groeien dankzij massale investeringen, is de tijd gekomen voor rationalisatie en het zoeken naar winstgevendheid in de sector. De Turkse en Duitse start-ups vormen daarop geen uitzondering. Daarom sloot Gorillas aan het eind van het voorjaar zijn activiteiten in verschillende landen, waaronder België, om zich te concentreren op zijn kernmarkten (Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en New York in de VS). De Duitse start-up heeft ook 300 werknemers in zijn Berlijnse hoofdkantoor ontslagen. Getir van zijn kant heeft rond dezelfde tijd één op de zeven werknemers ontslagen, ongeveer 4.500 personen. Het bedrijf is wel nog steeds actief in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en natuurlijk Turkije.