Ardo heeft zijn eerste overname buiten Europa gedaan. Het West-Vlaamse diepvriesgroentenbedrijf heeft een meerderheidsaandeel genomen in VLM Foods, een leverancier van verwerkte voeding in Noord-Amerika, en diens dochter Compañia Frutera La Paz, Costa Rica’s grootste producent van vriesverse ananas. 

Het Belgische Ardo is Europees marktleider in vriesverse voeding en hoewel de markt nog groeit, kijkt het West-Vlaamse bedrijf naar export buiten Europa om haar groei te versnellen. “De strategie achter deze overname is om ons buiten Europa te verruimen”, zegt woordvoerster Heidi Goovaerts. “De Noord-Amerikaanse markt heeft veel potentieel voor ons omdat ze veel importeert en een sterke focus heeft op added value-producten zoals biologische groenten en fruit. Bovendien is het een heel grote markt, die nog steeds aan het groeien is.”

 

Lokale poot

Om Amerika en Canada te veroveren, had Ardo wel een lokale partner nodig. Die heeft het gevonden in VLM Foods, een internationaal voedingsbedrijf gespecialiseerd in het aankopen en leveren van vriesverse groenten, fruit en kruiden, speciale granen en proteïnen. “We hebben vroeger al samengewerkt met VLM Foods en hebben altijd een goed partnership gehad. Dat is zo verder geëvolueerd totdat we een meerderheidsparticipatie namen in het bedrijf”, verklaart Heidi Goovaerts. “Verder groeien in Amerika gaat niet zonder lokale poot. VLM heeft een sterk verkoopnetwerk en commerciële organisatie: het team dekt heel Noord-Amerika. Daarnaast kent het bedrijf de lokale wetgevingen door en door.”

VLM Foods, dat zijn hoofdzetel heeft in het Canadese Montreal, is vooral gekend om zijn kennis van de voedselveiligheid, wat cruciaal is bij export. Als Noord-Amerikaanse marktleider op vlak van handelscompliance voor import, is VLM Foods één van de slechts zeven ondernemingen die werden geselecteerd voor het Amerikaanse pilootproject 'Customs and Border Protection’s Trusted Trader Program’. Binnen dit programma, waar ook giganten zoals Apple en Amazon aan deelnemen, werken ze samen met de douane om de reglementering op vlak van voedselveiligheid bij import te verbeteren. 

 

“Goede combinatie”

Jan Haspeslagh, Managing Director van Ardo, vindt dat beide bedrijven elkaar mooi aanvullen “Als Europees marktleider voor vriesverse groenten, kruiden en fruit, biedt Ardo een breed productassortiment, een grondige landbouwkennis, een ruime technische knowhow en een professioneel productinnovatie beleid. VLM Foods, anderzijds, beschikt over een zeer professionele marktkennis en een dynamisch businessmodel. Deze combinatie vormt de basis voor het opbouwen van een ideaal platform voor de levering van hoogkwalitatieve, duurzame producten met een meerwaarde op de Noord-Amerikaanse markt", klinkt het.

 

Ook een ananasfabriek

Ardo neemt in één adem overigens ook een controlerend belang in Compañia Frutera La Paz, een dochterbedrijf van VLM en de grootste producent van vriesverse ananas van Costa Rica. De onderneming haalt een omzet van 25 miljoen euro en voert tropisch fruit uit naar 20 landen. “Het grote voordeel van deze overname is dat we hierdoor de volledige controle krijgen over de productie van ananassen en van ander exotisch fruit zoals mango’s en passievruchten”, zegt Heidi Goovaerts.

 

Omzet: 1 miljard

Hoeveel Ardo betaalt voor de overnames van beide bedrijven wordt niet meegedeeld. Wel is duidelijk dat het West-Vlaamse bedrijf hierdoor uitgroeit tot een miljardenbedrijf. De omzet van Ardo bedroeg vorig jaar 867 miljoen euro, maar stijgt door de overnames naar ongeveer 1 miljard euro. 

De goedkeuring van de mededingingsautoriteiten heeft Ardo al op zak. Verder blijft Jeff Preston voorzitter van VLM Foods en wordt hij regionaal directeur van Ardo North America.