Na maanden onderhandelen zijn de vakbonden en werkgevers van de supermarkten gisteren dan toch tot een akkoord gekomen over onder meer de koopkrachtpremie, die onderdeel uitmaakt van de sectorale onderhandelingen. Bij de distributiecentra en magazijnen van de supermarkten is er voorlopig nog geen akkoord.

De sectorale onderhandelingen, en meer bepaald die over de koopkrachtpremie, zorgden de afgelopen maanden voor heel wat spanningen tussen de vakbonden en werkgevers van de supermarkten en distributiecentra. Het Gemeenschappelijk Front van Vakbonden in de Voedingsmiddelenindustrie vond de koopkrachtbonus die de werkgevers voorstelden "onvoldoende", wat leidde tot verschillende stakingen de afgelopen weken. Toch lijken de gemoederen min of meer bedaard te zijn, want gisteren werd een akkoord bereikt tussen de vakbonden en werkgevers, zowel bij de hypermarkten (paritair comité 312), de voedingshandel en grote supermarkten (202) als de non-foodwinkels en grote kleinhandelszaken (311). Bij de distributiecentra en magazijnen van de supermarkten is het voorlopig nog wachten op een oplossing.

Concreet zullen de werknemers van de betrokken paritaire comités een koopkrachtpremie krijgen die in verhouding staat met de winst van het bedrijf. Zo zullen de medewerkers van bedrijven die tussen de 0 en 0,5% winst boekten, 75 euro ontvangen, goed voor de kleinste premie. De grootste premie, bij bedrijven die meer dan 7% winst realiseerden, bedraagt 750 euro. Al zal die volgens het ACLVB waarschijnlijk enkel voor het personeel van Louis Vuitton zijn. Medewerkers van marktleider Colruyt zullen naar schatting 275 euro krijgen.

Naast de kwestie over de koopkrachtpremie raakten de betrokken partijen het ook eens over de aangepaste eindejaarspremie. Zo laten de vakbonden weten dat werknemers van het paritaire comité 311 die 5 jaar anciënniteit hebben en die ontslag nemen, recht hebben op een pro rata eindejaarspremie. “Werknemers van paritair comité 202, die 2 jaar bij het bedrijf in dienst zijn en ontslagen worden (behalve om dringende redenen) hebben dan weer recht op een pro rata kerstpremie”, besluiten de vakbonden. Tot slot werd er ook een akkoord bereikt over de aanbeveling om flexibiliteit te omkaderen en onzekere contracten te verminderen, maar ook om de mogelijkheid te onderzoeken om een 4-daagse werkweek in te voeren voor alle werknemers (ongeacht het aantal gewerkte uren per week).