Het gemeenschappelijk vakbondsfront in de voedingsretail vindt de koopkrachtbonus die werkgevers momenteel voorstellen als onderdeel van sectorale onderhandelingen "onvoldoende". De vakbonden roepen werknemers van paritair comité 119 op om op 15 en 22 november te staken.

Zoals elke twee jaar voeren vakbonden en werkgevers momenteel sectorale onderhandelingen om een hele reeks kwesties met betrekking tot arbeidsvoorwaarden, loon, opleiding, enz. te regelen. In de voedingssector hebben deze onderhandelingen voornamelijk betrekking op drie groepen activiteiten: groothandelaren en detailhandelaren in voedingsmiddelen, detailhandelaren in bier, water en dranken, en slagers, delicatessenzaken en pensenwinkels. Voor de periode 2023-2024 heeft de regering gekozen voor een bevriezing van de lonen, terwijl ze de deur openlaat voor een eenmalige bonus als het bedrijf winst maakt. Volgens het gezamenlijke vakbondsfront (ABVV-FGTB Horval, de christelijke en liberale vakbond) bieden de werkgevers de werknemers momenteel echter niet meer dan "peanuts": een jaarlijkse bonus van 75 euro voor een voltijdse werknemer, of het equivalent van 6 euro per maand, aldus de vakbonden.

Een "beledigend" aanbod

"(Dit aanbod) is niet alleen ontoereikend, maar ook beledigend voor de werknemers, vooral als we weten dat de aandeelhouders konden profiteren van dividenden tot 4%", zei Tangui Cornu, medevoorzitter van ABVV-FGTB Horval aan Belga. De personeelsvertegenwoordigers eisen dus meer. "We vragen een bonus van 250 euro netto voor alle werknemers, zolang hun bedrijf winst maakt. We willen ook meer onderhandelingsruimte op bedrijfsniveau voor vakbondsafgevaardigden", zegt Steve Rosseel, nationaal secretaris van ACV-CSC Alimentation et Services. Het vakbondsfront betreurt het dat bedrijven vooralsnog doof blijven voor deze eisen. "Omdat werkgevers in de detailhandel alleen luisteren als hun portemonnee wordt geraakt, roepen we op tot stakingen op 15 en 22 november", waarschuwde Dominik Roland (liberale vakbond CGSLB). Werknemers zullen worden gedekt door stakingsoproep en stakingsgeld, concluderen de vakbonden, die werknemers uitnodigen om buiten hun werkplekken te demonstreren wanneer dat maar mogelijk is. Afgelopen vrijdag waren er al blokkades opgeworpen bij verschillende depots van de Groep Colruyt. Arbeiders zetten wegblokkades op rond de distributiecentra van Ghislenghien, Ollignies en Dassenveld (Halle). "We betreuren dat dit onze bevoorradingsketen verstoort in de aanloop naar een van de drukste winkelperiodes van het jaar. We hebben van onze kant constructieve voorstellen gedaan en we betreuren het dat deze acties ons onnodig extra onder druk zetten", aldus de retailer in een reactie.