Vanaf 1 oktober verandert de Société Anonyme Établissements Franz Colruyt haar naam in Colruyt Group. Maar ze zal ook, zoals elk jaar, haar werknemers de mogelijkheid bieden om in te tekenen op een kapitaalverhoging. Daar maakt gemiddeld 5% van het personeel gebruik van.

In het recente verslag van de Raad van Bestuur kondigde Colruyt een kapitaalverhoging aan voor het personeel van de Groep Colruyt. Sinds 1987 biedt de Groep Colruyt zijn werknemers de mogelijkheid om in te tekenen op een kapitaalverhoging van de Société Anonyme Établissements Franz Colruyt, dezelfde vennootschap waarvan de naam op 1 oktober officieel zal veranderen om overeen te stemmen met haar officieuze en meer gangbare naam: Groep Colruyt.

De werknemers van de Groep hebben dus de mogelijkheid om in te tekenen op en te investeren in het bedrijf. Maar maken ze er ook gebruik van? Volgens de Secretaris-Generaal van de Raad van Bestuur schrijft elk jaar ongeveer 5% van het personeel in, met schommelingen in functie van de inschrijvingsprijs en de beurskoers op het moment van de inschrijving. Als de aandelenprijs en de inschrijvingsprijs (na aftrek van de korting) dicht bij elkaar liggen, is het voordeel minder duidelijk. Omdat de aandelenkoers de afgelopen jaren sterk is gedaald, hebben deze kapitaalverhogingen voor werknemers minder geld opgebracht. In 2022 werd € 5,5 miljoen opgehaald, vergeleken met een bereik van € 10-15 miljoen in voorgaande jaren. De maximale korting die wettelijk kan worden verleend is 20%; gemiddeld verleent de Groep een korting van 15% op de gemiddelde prijs 30 dagen voor de buitengewone algemene vergadering. Volgens de secretaris-generaal van de Raad van Bestuur zijn er de afgelopen 10 jaar tussen de 200.000 en 500.000 aandelen gecreëerd. Deze nieuwe aandeelhouders hebben direct recht op hun dividend, maar de nieuw uitgegeven aandelen worden vijf jaar geblokkeerd voordat ze worden overgeboekt naar de effectenrekening van de begunstigden.

Nathalie Roisin, persvoorlichter van de groep, legt ook uit dat vóór de wetswijziging werknemers recht hadden op een deel van de eventuele winst. Medewerkers konden toen kiezen of ze deze bonus (met een maximum) in contanten of in aandelen wilden ontvangen. Toen de wet veranderde, moest er een keuze worden gemaakt tussen aandelen en contanten. Het bedrijf koos voor uitkeringen in contanten, omdat dit de formule was die het meest werd gewaardeerd door de werknemers.