De groep Wereldhave, eigenaar van de Carrefour hypermarkten panden in Belle-Ile en Genk,  is momenteel bezig om nieuwe huurders te zoeken voor de bewuste ruimtes.

De vastgoedgroep die de eigenaar is van de winkeloppervlakten van de Carrefour hypermarkten in Belle-Ile en Genk, geeft aan dat Carrefour hen niets heeft laten weten over de sluiting van hun twee hypermarkten. Volgens hen hebben ze het nieuws via de pers moeten vernemen. " Tot op heden werd geen enkel formeel initiatief vanwege Carrefour genomen en blijven bestaande handelshuurovereenkomsten van kracht. De huurinkomsten vertegenwoordigen 3.7 % van de totale huurmassa”, verduidelijkt Wereldhave.

Het huurcontract van Belle-Ile (Angleur) loopt nog tot 23 september 2018, in tegenstelling tot Gent (Shopping 1) waar het contract pas op 30 november 2019 eindigt. Wereldhave heeft niet op Carrefour gewacht om de zoektocht naar mogelijke nieuwe huurders te starten. “Initiatieven voor het uitwerken van alternatieven werden reeds aangevat, wat concreet een commercialisatie impliceert, al dan niet gekoppeld aan een herontwikkeling en/of herverkaveling van de respectieve oppervlakten”, legt de vastgoedgroep uit.

Uitbreiding van Belle-Ile on hold

Belle-Ile strekt zich uit over een oppervlakte van 30.000m2, waarvan een derde door Carrefour bezet wordt (10.000m2). De vastgoedgroep die de eigenaar is van het shoppingcentrum zou het centrum normaal met 8.000m2 uitbreiden. De werken zouden starten in 2018 en zouden twee jaar duren, maar de aankondiging van Carrefour zou wel eens roet in het eten kunnen gooien. De toekomst van het project hangt immers af van de winkeloppervlakte die zal vrijkomen door Carrefour.

“De stedebouwkundige en milieuvergunningen zijn verleend en definitief. De voortgang van dit project zal samen worden bekeken met de verdere evolutie van de oppervlakte welke momenteel door Carrefour wordt gehuurd (10.000 m²)“, verklaart Wereldhave.

In een artikel van L’Echo vertelde Kasper Deforche, CEO van Wereldhave, dat het waarschijnlijk het meest realistisch is om de ruimte van Carrefour te verdelen in kleinere ruimtes die door verschillende handelaars gehuurd kunnen worden. Al zal een derde van die ruimte wel voorbehouden blijven voor een bedrijf uit de foodretail.

Genk

De situatie van Shopping 1 (Genk) lijkt nog een stuk ingewikkelder. Er zijn nog geen huurders gevonden voor alle winkelruimtes van het shoppingcentrum, en dat terwijl het onlangs uitgebreid en vernieuwd werd. De hypermarkt bevindt zich op de eerste verdieping en is daarom “zonder twijfel nog moeilijker om op te waarderen”, benadrukt L’Echo. Een succesvolle supermarkt die een groot deel van de oppervlakte inneemt (5.000m2), zou volgens Deforche dan ook de beste oplossing zijn.

De vastgoedgroep kondigt aan dat de sluiting van de winkels in Shopping 1 (Genk) en Belle-Ile een beperkte impact zal hebben op de nettoresultaten van het bedrijf in 2018.