De inflatie in ons land is gestegen naar 9,65%, het hoogste niveau in bijna 40 jaar tijd. Een belangrijke factor daarbij is voeding.

De inflatie piekte in juni op 9,65%, het hoogste cijfer sinds oktober 1982. Vooral voeding springt daarbij in het oog: de prijzen voor voeding stegen tijdens de voorbije maand met 8,44%, tegenover 6,32% in mei. Brood en granen kennen een inflatie van 10,6%. In Oekraïne lig momenteel ongeveer 20 miljoen ton graan opgeslagen, maar dat raakt niet weg omdat de Russen de Zwarte Zee blokkeren. Oekraïne is ook één van de grootste producenten van zonnebloemolie ter wereld. Dat weerspiegelt zich in de inflatie voor plantaardige oliën, die in juni 20% bedroeg.

De vraag is of we vandaag de piek van de inflatie bereikt hebben. Volgens sommige verwachtingen zullen de energieprijzen de komende maanden niet verder stijgen en mogelijk zelfs dalen. Dat zou een positief effect hebben op de inflatie. Een scenario zoals de Nationale Bank voorziet: de instelling voorspelt een daling van de inflatie naar gemiddeld 2,6% volgend jaar. Anderen zien het minder rooskleurig en zien de inflatie op een hoog niveau blijven. De Bank voor Internationale Betrekkingen bijvoorbeeld vreest dat inflatie een permanent karakter krijgt. 

De stijgende inflatie laat zich niet altijd voelen voor de consument, zegt Pierre-Alexandre Billiet, CEO van Gondola. “Vandaag liggen er heel wat producten in de winkelrekken waar die inflatie nog niet voor 100% is doorgerekend naar de consument. Dat gaat nu wel gebeuren. Als consument krijg je sommige zaken vandaag nog iets goedkoper: de inflatie komt met vertraging door. Maar nu gaan we het wel heel snel merken in de winkel, en dat zal nog een tijdlang zo zijn.”