Vanaf 18 februari mogen we terug met meerdere personen naar de winkel. Dat heeft het overlegcomité vandaag beslist. 

Het overlegcomité heeft zonet beslist dat de coronabarometer van rood naar oranje gaat. Daardoor versoepelen enkele maatregelen. Vanaf vrijdag 18 februari zal het namelijk terug mogelijk zijn om met meerdere mensen te gaan winkelen. Tot nu toe bleef dat beperkt tot 2 personen. Ook het sluitingsuur voor nachtwinkels verdwijnt. 

Mondmaskerplicht tijdens het shoppen blijft

Eerder deze week riep sectororganisatie Mode Unie ook nog op om de mondmaskerplicht af te schaffen tijdens het shoppen. “We zijn van mening dat het risico op besmettingen in modewinkels in geen geval groter is dan in de horeca. Daar vervallen, naast de mondmaskerplicht voor klanten, ook de tafellimiet van zes personen, alsook het verbod om rechtopstaand te consumeren bij de nieuwe code. Shoppen in modewinkels gebeurt op een rustige manier, binnen de gezins- of vriendengroep en er is weinig tot geen contact met andere klanten. Op een veilige manier shoppen zonder mondmasker dus”, klonk het toen. Het overlegcomité heeft echter beslist om niet in te gaan op deze oproep.

Die beslissing valt niet in goede aarde bij Unizo. De organisatie vindt het onbegrijpelijk dat mondmaskers nog wel moeten in de winkel, maar niet meer in discotheken. "Dat is zo onlogisch dat je het aan niemand krijgt uitgelegd. We dringen dan ook aan op de zo snel mogelijke afschaffing ervan", aldus Unizo.