De zomersolden zijn zaterdag ondanks het slechte weer in de voormiddag goed van start gegaan. Gemiddeld verkochten modezaken vandaag 15% meer dan de eerste soldendag vorig jaar, wat zeker een succes te noemen is. Dat blijkt uit een rondvraag van Mode Unie, Unizo en Comeos. 

"De start van de solden kwam, ondanks de regenachtige voormiddag, goed op gang. Het drogere weer in de namiddag zorgde nog voor extra koopjesjagers, zowel in de stedenals buiten de stadskern. Het feit dat de start van de solden op zaterdag valt, zorgt duidelijk voor een boost. In vergelijking met de eerste soldendag vorig jaar eindigen we dit jaar op een meerverkoop van 15 %", aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

Toch had het weer wel een impact, want vooral de shoppingcentra trokken extra veel volk op deze zaterdag, zegt Comeos. Verder deden de winkels in de periferie het iets beter dan de winkels in de steden, waar de staking van De Lijn wellicht een rol speelde. Vooral in de grotere steden zijn modehandelaars niet te spreken over het feit dat klanten op deze manier gehinderd worden om tot in de stadskern te geraken.

 

"Een dergelijke staking kunnen we missen als kiespijn", fulmineert Jos Vermeiren, Directeur Unizo Oost-Vlaanderen. "De timing is zeer ongelukkig. Een eerste soldenweekend in een grootstad zoals Gent brengt traditioneel heel wat kooplustigen op de been en is dan ook cruciaal voor de omzetcijfers van de ondernemers en al zeker voor de handel en de horeca." 

In steden zoals Gent, Antwerpen, Kortrijk en Brugge wordt morgen een koopzondag georganiseerd naar aanleiding van het eerste soldenweekend. Mode Unie en Unizo hopen dan ook dat een goede dienstverlening bij De Lijn geregeld kan worden, zodat de koopzondag net als de eerste soldendag een succes wordt. 

Mode Unie, Unizo en Comeos hanteren voor hun soldenenquêtes voortaan éénzelfde vragenlijst en methodiek. Mode Unie en Unizo ten aanzien van de zelfstandige modehandelaars, Comeos ten aanzien van de winkelketens. Met deze onderlinge afspraak willen beide organisaties voor meer duidelijkheid zorgen en een objectieve vergelijking tussen hun soldenresultaten (zelfstandige handelaars – winkelketens) vergemakkelijken.