In het kader van de Europese campagne “Moments Authentiques”, die de consumptie van lokaal rundvlees onder de aandacht wil brengen, hadden wij een ontmoeting met Ludovic Vanackere en Sébastien Geens. Ludovic, een bekende restauranthouder uit Namen, koopt zijn rundvlees sinds twee jaar aan bij Sébastien, een veehouder uit de provincie Namen. “Deze samenwerking is zinvol vanuit duurzaam, sociaal en uiteraard gastronomisch oogpunt”, aldus de twee.

Sébastien, je verwelkomt ons hier op je boerderij, gelegen in Villers-lez-Heest, op enkele kilometer van Namen. Hoeveel vee fokt u en wat is uw filosofie?

Sébastien Geens: Wij fokken 250 Belgisch witblauwe runderen. We zijn met z'n tweeën, mijn broer en ik, die de boerderij runnen. We zorgen voor onze dieren gedurende hun hele leven: ze worden hier op de boerderij geboren, gefokt en vetgemest. In 2019, een jaar waarin de verkoopprijzen van onze dieren zeer laag waren, hebben we een belangrijke strategiewijziging doorgevoerd door de oprichting van de slagerij ‘Originelle’, gevestigd in Emines, in de provincie Namen. Dankzij deze slagerij kunnen we onze dieren rechtstreeks verkopen, wat een manier is om het hele proces beter te beheersen. Elk volwassen dier wordt naar het slachthuis gebracht, in een gekoelde vrachtwagen naar ons teruggebracht en aan de slagerij verkocht, zodat er bijna geen tussenpersonen zijn. Ongeveer 80 tot 85% van onze runderen wordt verkocht via de slagerij Originelle, die toegankelijk is voor zowel particulieren als professionals. Wij leveren ook, op kleine schaal, aan de retail.

Ludovic, waarom heb je ervoor gekozen om je rundvlees bij Sébastien te kopen?

Ludovic Vanackere: Ik heb meer dan tien jaar geleden het Atelier de Bossimé, een gastronomisch restaurant op onze familieboerderij, opgestart, met het idee om te gaan werken met streekproducten. Wij hebben altijd alles rechtstreeks aangekocht om de producenten te steunen en een kwalitatieve, gezonde en duurzame landbouw te bevorderen. Het project heeft zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld: we hebben ook een brasserieconcept opgezet en we bereiden daarnaast maaltijden voor een takeaway-aanbod. Voor onze verschillende concepten waren we in 2020 op zoek naar een rundvleesproducent. We hadden verschillende belangrijke eisen: de nabijheid van onze restaurants, een duurzame aanpak en ethische landbouwmethoden. Sébastiens filosofie paste perfect bij ons, hij is een echte liefhebber. Bovendien is het duurzame aspect voor mij ook belangrijk op sociaal en maatschappelijk vlak. Zo respecteer ik bijvoorbeeld de prijs die Sébastien vraagt. Omdat een eerlijke prijs voor de boer hem in staat stelt kwaliteitsmedewerkers in dienst te nemen en hem een stabiel inkomen garandeert.

Ludovic had het over duurzame rundveehouderij. Sébastien, wat bedoel jij met duurzame landbouw?

Sébastien Geens: Duurzame landbouw heeft te maken met het milieu en met kwaliteitspraktijken. Laten we het voorbeeld van het voedsel nemen. Op onze boerderij grazen de koeien bijna uitsluitend op grasland en worden ze bijgevoederd met gewassen van de boerderij zelf en met gecertificeerd niet genetisch gemodificeerd voer, dat bijna geen behandeling heeft ondergaan. Zo voederen wij onze koeien met bijproducten van koolzaad, vlas, zonnebloem en brouwerijbostel. Om het lokale aspect nog te versterken, werken wij ook samen met een lokale partner die voedingssupplementen van hoge kwaliteit levert. Door het voer voor onze dieren zelf te produceren, biedt dit naast het lokale aspect dus nog een ander extra voordeel: we beperken op die manier ook de prijsschommelingen. Nog steeds met het oog op het milieu, herplanten wij geleidelijk ook hagen rond onze gewassen.

Ludovic, hoe maak jij je rundvlees klaar? 

Ludovic Vanackere: De filosofie van ons gastronomisch restaurant bestaat erin een menu samen te stellen met 70% groenten en 30% eiwitten. Voor ons gastronomisch restaurant stellen wij bij het aperitief een lekker stuk op de barbecue gegrild vlees of plakjes gedroogde rundercoppa voor. Voor onze brasserie bereiden we gestoofde gerechten of hamburgers. Voor de traiteurafdeling ontwikkelen we ook nog andere rundvleesgerechten. Werken met Sébastien betekent dat je je ertoe verbindt alle delen van het rundvlees te kopen. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder het beperken van verspilling, het garanderen van een stabiel inkomen voor de producent en het stimuleren van onze creativiteit in de keuken. 

Wat is het voordeel van het eten van lokaal rundvlees? 

Ludovic Vanackere: Er wordt veel gepraat over de impact van rundvlees op het milieu, maar ik zeg altijd dat je de boerderij midden in het dorp moet zetten. Sébastiens boerderij is een goed voorbeeld. Zijn manier van werken leidt tot de ontwikkeling van weiden, haagstroken en bloemstroken, die noodzakelijk zijn voor duurzame landbouw omdat de grond zich gemakkelijker regenereert. De dieren voelen zich goed en evolueren mee met de cyclus van de seizoenen. Er wordt steeds meer gesproken over het vervangen van vlees door andere voedingsmiddelen. Het heeft geen zin om vlees af te schaffen, ik denk dat we een goed evenwicht moeten vinden.

Sébastien Geens: Wanneer we het hebben over ‘beter eten’, denken sommige consumenten dat ze een relatief duur stuk vlees moeten kopen, ongeacht de herkomst ervan. Ik denk echter dat het er bij beter eten vooral om draait dat je je bewust bent van wat je eet, d.w.z. dat je de herkomst van het product kent. In het geval van rundvlees vloeit deze kennis van het product bijvoorbeeld voort uit de omstandigheden waaronder het werd gekweekt. De prijs per kilo kwaliteitsvlees is duurder, maar dit vlees levert een beter rendement op, vooral voor de gezondheid en zelfs voor het milieu. Bovendien houdt de rundveehouderij graslanden in stand, die een bron zijn van biodiversiteit en organisch materiaal in de bodem.

“Moments Authentiques” steunt de lokale rundvleessector

De getuigenis van Ludovic Vanackere en Sébastien Geens maakt deel uit van een grotere campagne onder de naam “Moments Authentiques”. Deze door de Europese Unie en APAQ-W geïnitieerde driejarige actie heeft tot doel de rijkdom van de plaatselijke rundvleessector te herontdekken en vooral de troeven van de Europese rundveehouderij onder de aandacht te brengen. Deze campagne is erop gericht de vakmensen uit de sector te promoten die het Europese productiemodel toepassen, een van de meest veeleisende ter wereld dat de consument de traceerbaarheid van de producten, het welzijn van de dieren en de duurzaamheid van de productie garandeert. Onze lokale boeren bieden gezonde kwaliteitsproducten op basis van een veilige en duurzame productie. Voor de consument is vlees een belangrijk onderdeel van een gevarieerde en evenwichtige voeding. Het levert een positieve bijdrage aan de voorziening van hoogwaardige eiwitten en zorgt ook voor voedingsstoffen waaraan het in onze voeding kan ontbreken. Meer info? 

Klik hier!