De rechtbank van eerste aanleg van Waals-Brabant heeft geoordeeld dat er geen absolute noodzaak was voor Delhaize om het eenzijdig verzoekschrift te gebruiken in het kader van de stakingsacties, aangezien deze geenszins gepaard gingen met strafbare feiten. De vakbond BBTK spreekt van “een overwinning”.

In zijn conclusie oordeelt de rechter dat Delhaize geen enkel concreet bewijs had geleverd om een verbod op stakingspiketten voor haar winkels in Waals-Brabant te rechtvaardigen. Het verzoekschrift dat op 22 maart 2023 werd uitgevaardigd om de stakingspiketten te verbieden in de provincie is dus nietig verklaard, op voorwaarde dat dit vreedzaam verloopt. “Dit is een eerste overwinning, maar wel één van kapitaal belang”, reageert BBTK tevreden, dat het beroep bij de rechtbank had ingediend. De vakbond stelt dat de beslissing van donderdag in lijn is met een uitspraak die het Hof Van Cassatie in 1997 had gedaan, waarbij het stelde dat het stakingspiket (op voorwaarde dat dit vreedzaam verloopt) integraal deel uitmaakt van het stakingsrecht. “Intussen werden er helaas veel soortgelijke beschikkingen uitgevaardigd in het hele land. De beslissing van vandaag is een goed voorteken voor de toekomst en voor het behoud van ons stakingsrecht. Onder andere morgen worden in Gent pleidooien gehouden in een gelijkaardige zaak, waar het Waals-Brabantse vonnis als voorbeeld moet dienen.”

Infosessie Retail Scan-poster

Wilt u weten hoe retailers het doen in deze moeilijke tijden: wat hun marktaandelen zijn, hoe hun winkelbestand eruit ziet, hoeveel werknemers ze hebben ... ? Schrijf u dan zeker in voor de infosessie over de Retail Scan-poster van Gondola Academy op 21 juni.

Klik hier!