Supermarkten zijn nog steeds een pak duurder dan voor de coronacrisis, met Colruyt en Collect&Go op kop. Bij Carrefour Hypermarkten is er daarentegen sinds begin juni een forse prijsdaling. Dat blijkt uit een prijsvergelijking van Test Aankoop.

Al sinds de coronacrisis uitbrak in België volgt consumentenorganisatie Test Aankoop dagelijks de prijsevolutie op in supermarkten. Daarvoor vergelijkt het telkens een winkelkar met 267 producten bij verschillende supermarkten. En wat blijkt? De prijzen van producten in supermarkten hebben er een hobbelig parcours opzitten sinds de uitbraak van de crisis. 

Zo werden de prijzen sinds het begin van de crisis, toen de regering besloot om een promotiestop in te voeren om het hamstergedrag tegen te gaan, in sommige winkels waaronder de Carrefour Hypermarkten, Collect&Go en Colruyt op het piekmoment tot wel 5 à 6% duurder dan voor de coronacrisis. Die prijsstijging werd echter gecounterd toen de regering begin april besloot om oorspronkelijk geplande promoties opnieuw toe te laten. Het gevolg: een lichte prijsdaling, al lag het prijsniveau van de meeste supermarkten nog steeds boven dat van begin maart. Eind mei schoten de prijzen echter opnieuw de lucht in.

Nu 3 maanden na het begin van de crisis maakt Test Aankoop opnieuw de balans op. Het verdict? Een forse prijsdaling bij Carrefour Hypermarkten, al blijven andere supermarkten, met uitzondering van Delhaize, nog steeds duurder dan voor de crisis. 

Flinke prijsdaling bij Carrefour Hypermarkten

“Op 8 juni zagen we een spectaculaire prijsdaling met bijna 5% bij Carrefour Hypermarkten”, vertelt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. “Daardoor zakte het prijsniveau van onze productkorf in een klap onder dat van 1 maart. Dit heeft wellicht te maken met de actie die de supermarkt had aangekondigd om 1.000 producten in prijs te laten dalen.”

Hoewel de prijsdaling duidelijk zichtbaar is bij de hypermarkten van Carrefour, is dat veel minder het geval bij zijn andere winkelformules, zoals Carrefour Market en Carrefour Mestdagh. “Al moet gezegd dat de prijzen daar ook minder fel waren gestegen, terwijl Carrefour Hypermarkten een stijging van maar liefst 5,2% had gekend”, voegt de woordvoerder er nog aan toe. Momenteel is het prijsniveau van Carrefour Market iets goedkoper (- 0,6%) en dat van Carrefour Mestdagh iets duurder (+ 0,5%) in vergelijking met begin maart. 

Bij Delhaize zijn de prijzen sinds 4 juni met bijna 2% gedaald. Daar zorgen de terugkeer van de 1+1-promoties en een korting van 5% korting op producten met een Nutri-Score A en B voor een neerwaartse knik in de grafiek van de prijsevolutie van de productmand met promoties en kortingen. Hierdoor ligt het prijsniveau bij Delhaize lager dan voor de coronacrisis.

Prijsvergelijking Test-Aankoop
©

Test-Aankoop

Andere supermarkten blijven duurder 

Toch zijn niet alle supermarkten teruggekeerd naar het prijsniveau van begin maart. Colruyt en Collect&Go zitten momenteel op een prijsniveau dat respectievelijk 4% en 2,9% hoger ligt dan op 1 maart. “We moeten er wel meteen aan toevoegen dat Colruyt op dit moment wel een algemene kortingsbon aanbiedt van 3% op je aankopen, waarvan het effect niet in onze grafiek is verrekend”, verduidelijkt Simon November.

Ook bij Albert Heijn en Cora stijgt het prijsniveau opnieuw en zijn producten nu respectievelijk 1,7% en 1,4% duurder dan begin maart. Nochtans hebben beide ketens al periodes gekend waarin het prijsniveau lager lag dan begin maart. Dat de prijzen duurder werden blijkt onder meer aan de prijsevolutie van toiletpapier van het huismerk van de supermarkten, zoals de grafiek hieronder aantoont.