Vorige week zette E.Leclerc een beslissende stap in de overname van de winkels van de groep Louis Delhaize in Luxemburg (Cora, Match, Smatch, enz.). Hoewel de beloften van de Franse overnemer solide lijken, wil de Luxemburgse vakbond OGBL "waakzaam" blijven.

De overname van de merken Cora, Match en Smatch van de groep Louis Delhaize en Courtheoux (buurtwinkels) in Luxemburg door de Franse reus E.Leclerc, die vier maanden geleden werd aangekondigd, werd officieel ondertekend op 15 november. De overeenkomst heeft betrekking op twee Cora hypermarkten, 12 Match supermarkten, 13 Smatch winkels en Courtheoux verkooppunten. In totaal heeft Louis Delhaize 1.200 werknemers in Luxemburg. Na de officiële ondertekening herhaalde de OGBL (de enige vakbond bij Match, Smatch en Courtheoux, en de meerderheidsvakbond bij Cora) haar intentie om "waakzaam" te blijven met betrekking tot de beloften van de Franse koper. "Sinds de aankondiging van de overname door Leclerc zijn er veel vragen geweest over de overgang", zei de vakbond in een persbericht vrijdag. "Tijdens een buitengewone vergadering vandaag met de betrokken delegaties en de OGBL hebben de kopers ons verzekerd dat de overgang soepel en geleidelijk zou verlopen. Ze garandeerden met name dat 100% van het personeel behouden zou blijven en noemden zelfs de mogelijkheid om het personeelsbestand uit te breiden. Dat is om te beginnen goed nieuws".

Arbeidsvoorwaarden, loon en voordelen

De Luxemburgse vakbond wijst er echter op dat de overname midden in de onderhandelingen komt om de collectieve arbeidsovereenkomst voor Match- en Courtheoux-medewerkers te vernieuwen, evenals die voor Cora-medewerkers. "De kwestie van de vakbondsvertegenwoordiging, met momenteel vijf delegaties die de werknemers van de verschillende banners vertegenwoordigen, blijft ook een belangrijke kwestie. Op deze twee punten is het management zeer geruststellend en zegt dat er geen verandering wordt overwogen". Hoewel de OGBL de toezeggingen van E.Leclerc op korte en middellange termijn erkent, is de vakbond van plan om "nauwlettend toezicht" te blijven houden en "strikte naleving van de gedane beloften (...) te eisen om elke verslechtering van de arbeidsomstandigheden, de salarissen en voordelen van het personeel en de vakbondsvertegenwoordiging in toekomstige Leclerc-winkels te voorkomen".

Een coup de théâtre (en een meesterzet) in België

Ter herinnering, een ander deel van de portfolio van de Louis Delhaize groep is onlangs ook van eigenaar veranderd, dit keer in België. Na de verkoop van Cora Romania, Cora en Match France aan de Carrefour-groep, en Cora en Match Luxembourg aan E. Leclerc, was het slechts een kwestie van tijd voordat de familie Bouriez zich terugtrok van de Belgische markt. Het was niet minder een coup (en een meesterzet) toen de koper, Colruyt Group, de overname aankondigde van 57 Match en Smatch winkels (50 geïntegreerde, 7 franchisewinkels). Er moet worden opgemerkt dat de situatie voor het hoofdkantoor van de Louis Delhaize Groep en de 27 overblijvende winkels nog onzeker is.