De Franse retailer Leclerc is veroordeeld tot een recordboete van 117 miljoen euro voor “het misbruiken van handelspraktijken”. De groep zou gedreigd hebben om leveranciers te boycotten als ze hun prijzen niet verlaagden. Leclerc wil enkel bevestigen dat het de zaak voor het Europees Hof van Justitie heeft gedaagd. 

De Franse retailer Leclerc moet wellicht een recordboete betalen van 117 miljoen euro voor “het misbruiken van handelspraktijken”. De Franse Minister van Economie, Bruno Le Maire, en de Franse Staatssecretaris, Agnès Pannier-Runacher, hebben op 21 Juli aangekondigd dat verschillende entiteiten van de groep Leclerc zijn aangeklaagd en dat het de groep bijgevolg een boete  van maar liefst 117,3 miljoen euro oplegt. Dat schrijft Le Figaro en wordt ook bevestigd door een persbericht van de Franse concurrentiewaakhond.

De boete komt er na een onderzoek van de Franse mededingingsautoriteiten. Begin 2018 kreeg die laatste immers verschillende meldingen van leveranciers die de Franse aankoopcentrale Galec en twee entiteiten die in België gevestigd zijn, Eurelec en Scabel, ervan beschuldigen illegale middelen te hebben aangewend om de prijs te verlagen. In sommige gevallen dreigde de supermarktketen zelfs met een boycot en werden er zelfs vergeldingsmaatregelen uitgevoerd. “De boete is zo hoog omdat verschillende elementen erop wijzen dat het bedrijf bewust de Franse wet heeft proberen te omzeilen om leveranciers zonder compensatie kortingen op te leggen”, vertelt Agnès Pannier-Runacher. De boete is dan ook 3 keer zo hoog dan het bedrag dat Leclerc op de kap van zijn leveranciers zou hebben verdiend. 

Zaak overgebracht naar het Europees Hof van Justitie

Op een reactie van Leclerc was het echter niet lang wachten. Nog geen dag na de aankondiging van de boete, stuurde de groep een persbericht de wereld in waarin het benadrukte dat het de zaak voor het Europees Hof van Justitie heeft gedaagd. “Na hardnekkige inspanningen van de Franse overheid (gerechtelijke dagvaardingen, huiszoekingen, verschillende hoorzittingen bij de parlementaire onderzoekscommissie…) bevestigt de groep Leclerc  dat het de zaak voor het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft gebracht”, verklaart de groep.

"Door Leclerc te verwijten te hebben samengewerkt met andere Europese distributeurs om consumenten goedkopere prijzen aan te bieden, spreekt de Franse overheid de Europese wetgeving tegen die als doel heeft om deze uitwisselingen te bevorderen en deze samenwerkingen aan te moedigen", vervolgt Leclerc.

“Hun houding is des te discriminerende omdat de Franse autoriteiten de afgelopen maanden verschillende keren hun steun hebben uitgesproken voor fusies binnen de sector van de telefonie, multimedia, transport, auto’s, verzekeringen, scheepsbouw en banken." 

“We willen trouwens benadrukken dat Leclerc, in tegenstelling tot de interne markt, in Europa enkel onderhandelt of producten koopt van grote Europese of internationale bedrijven die consumenten en landen verschillende prijzen willen aanbieden.”