Ondernemers ondersteunen waar dat nodig is en loslaten wanneer het kan, dat is de filosofie bij Spar Colruyt Group om met nieuwe franchisenemers in zee te gaan. Dennis Dockx baat samen met zijn schoonzus Ilona Costermans de Spar-supermarkt in Achterbroek uit en vertelt hoe hij dit ondernemen in partnerschap ervaart.

Toen Dennis en Ilona de winkel enkele jaren geleden overnamen, was uitbreiden nodig. “Mijn schoonfamilie baat al vijf generaties lang een winkel uit op deze plaats. Mijn schoonouders Herman en Lydia deden dat veertig jaar lang, waarvan dertig jaar onder de vlag van Spar”, legt Dennis uit. “Zij hadden de winkel al een aantal keer vergroot, maar uitbreiden naar 650 vierkante meter was eerder moeilijk op de oude locatie. Herman en Lydia hebben beslist om een nieuwe winkel achter de oude te bouwen. Eens dat begin 2022 gebeurd was, is het oude gebouw afgebroken om plaats te maken voor een parking. Bij die operatie kwam heel wat kijken, maar Spar Colruyt Group heeft ons bijgestaan vanaf het concept tot de afwerking, waarbij we ook veel van onze eigen ideeën konden realiseren. Die nieuwe winkel is onze beste beslissing ooit geweest.”

Spar Colruyt Group
©

Spar Colruyt Group

Alles bespreekbaar

Het ondersteunen en tegelijkertijd loslaten van ondernemers staat centraal bij Spar Colruyt Group. Dat betekent dat alles bespreekbaar is. “Marktonderzoek had de omzet van de nieuwe winkel voorzichtig ingeschat. Daardoor wilden Ilona en ik wat zuiniger met middelen omspringen bij de nieuwbouw”, vertelt Dennis. “Na enkele constructieve gesprekken zijn we met Spar Colruyt Group overeengekomen dat we de bouwkosten mochten drukken, zolang de kwaliteit niet in het gedrang kwam. Want kwaliteit in alles staat voorop. Hetzelfde geldt voor het aanbod. Bijna alles komt uit de centrale, maar willen we een product van een lokale leverancier aanbieden, dan is dat perfect bespreekbaar.”

De Spar-winkel van Dennis en Ilona draait ondertussen succesvoller dan marktonderzoek had voorspeld, maar een complete verrassing is dat niet voor Dennis. “Het businessplan was eerder voorzichtig omdat mijn schoonouders in het verleden al eens een minder vlotte doorstart gemaakt hebben na een grondige verbouwing. Zoiets neem je mee, ook al was er nu geen sprake van moeilijkheden. Een tweede, extern marktonderzoek heeft de cijfers die we vandaag halen wel correct voorspeld. In de buurt zijn er heel wat nieuwbouwappartementen bij gekomen, waardoor we veel meer jonge gezinnen aantrekken die ook graag onze winkel bezoeken. Dat had het onderzoek goed ingeschat.”

Spar Colruyt Group
©

Spar Colruyt Group

Leren van elkaar

Ook na het opleveren van de nieuwe winkel kunnen Dennis en Ilona op Spar Colruyt Group rekenen. “Deze week krijgen mijn medewerkers en ik bijvoorbeeld een verdere opleiding over voedselveiligheid”, zegt Dennis. “De meeste Spar-winkels kiezen voor het vers-concept, met een slagerij, een traiteur en een bakkerij. Daardoor kom je constant in aanraking met reglementering rond voedselveiligheid en is voortdurende opleiding noodzakelijk. Op dat vlak krijgen we bij Spar Colruyt Group enorm goede ondersteuning. De aandacht voor opleidingen en de kennis binnen de groep is absolute top in de retail. Ook gaan we geregeld kijken om te leren bij andere ondernemers in de groep. Op die manier is er veel onderlinge ondersteuning. Omdat we elk onze eigen regio’s hebben zien we elkaar bij Spar Colruyt Group meer als collega’s dan als concurrenten.”

Meer info?

Wie meer wil weten over ondernemen samen met Spar Colruyt Group mailt naar ondernemen@retailpartnerscolruytgroup.be of surf naar mijnspar.be/ondernemen

Klik hier!