Tesco heeft de goedkeuring van de Britse concurrentiewaakhond gekregen voor de overname van groothandel Booker. Er zou een bedrag van 4,5 miljard met de deal gemoeid zijn.

De fusie van de grootste supermarktketen en de grootste groothandelaar in het Verenigd Koninkrijk heeft geen nadelig effect op de competitiviteit. Dat heeft de Competition and Markets Authority (CMA), de Britse concurrentiewaakhond, bekend gemaakt. Volgens de CMA is de business van beide bedrijven voldoende gescheiden: Tesco verkoopt aan consumenten en Booker aan bedrijven. Booker levert als groothandel natuurlijk ook aan andere supermarkten, waaronder aan haar eigen Premier, Londis, Budgens en Family Shopper winkels. Er is echter weinig overlapping, waardoor de concurrentie voldoende gegarandeerd is.

De vrees dat Booker de prijzen zou gaan verhogen door betere condities te verkrijgen, wijst de CMA af. Volgens de mededingingsautoriteit zouden de prijzen hierdoor net kunnen zakken bij Booker. Bovendien heeft Booker minder dan 20% van de 'UK grocery wholesaling' markt in handen, klinkt het. “Uit ons onderzoek blijkt dat de bestaande concurrentie sterk genoeg is in zowel de groothandel- als de retailsector om te verzekeren dat een fusie tussen Tesco en Booker niet zal leiden tot hogere prijzen of een verzwakt dienstenaanbod voor de supermarktklanten.”

Tesco heeft 3,7 miljard pond (zo’n 4,5 miljard euro) over voor Booker, dat naast duizenden voedingswinkels ook 30% van de catering sector belevert. De retailer heeft het al enkele jaren moeilijk maar blijft ondanks alles nog altijd marktleider in het VK, met ongeveer 28% marktaandeel.