De regering-Michel heeft in alle stilte beslist af te zien van zijn plannen voor een algemene suikertaks op suikerhoudende producten. Een goede zaak, meent FEVIA.

De federale regering voerde begin dit jaar een suikertaks of ‘gezondheidstaks’ in op frisdranken. Hierdoor kost een blikje limonade van 33 cl sinds januari 1 eurocent meer, en is een fles van één liter 3 eurocent duurder geworden. 

Normaal gezien zou vanaf volgend jaar een ‘échte’ suikertaks worden ingevoerd alle suikerhoudende producten, zoals ontbijtgranen, chocopasta, koekjes en dergelijke meer. Dat was beslist tijdens de onderhandelingen over de taxshift vorig jaar, maar de regering schrapt deze algemene suikertaks nu in alle stilte. Bij de onderhandelingen over de programmawet, waarin de begrotingsmaatregelen staan, besliste de regering-Michel daarvan af te zien, schrijven Het Laatste Nieuws en De Tijd.

Het uitblijven van de echte suikertaks slaat op termijn wel een gat van zo'n 200 miljoen euro in de begroting, maar de regering wil naar eigen zeggen geen extra lasten leggen op de koopkracht van de Belgen. 

FEVIA: “Goede zaak”

Voor de federatie van de Belgische voedingsindustrie FEVIA is het uitblijven van een algemene suikertaks goed nieuws. “Wij zijn een sector die sowieso al met allerlei taksen geconfronteerd wordt en ook nog eens met de hoge loonkosten te maken heeft. Een extra ‘gezondheidtaks’, die overigens niets met gezondheid te maken heeft, was daarom allesbehalve welkom,” zegt woordvoerder Nicholas Courant aan onze redactie. 

Een suikertaks zou enkel de concurrentiepositie van de Belgische bedrijven aantasten, meent Courant. “De taks was geen goede zaak geweest voor onze competitiviteit, terwijl wij één van de enige sectoren zijn die jobs in België houdt. De consument zou dan meer over de grens shoppen, wat we nu al zien. De suikertaks zou dus geen impact hebben op de volksgezondheid, maar wel op de competitiviteit van onze bedrijven.”

FEVIA benadrukt dat het zich wel engageert om voeding gezonder maken, maar “dat doe je niet met een taks, maar met maatregelen zoals het convenant dat we onlangs afsloten met minister De Block.”

"Ook suikertaks op frisdrank moet sneuvelen"

Volgens zelfstandigenorganisatie NSZ gaat het om een verstandige beslissing om de algemene suikertaks niet in te voeren volgend jaar. “Want dat was niet meer of niet minder dan een platte belastingverhoging zonder impact op de gezondheid.” De ondernemersorganisatie vraagt nu om ook de suikertaks op frisdranken af te schaffen. “Die is immers een maat voor niets. Consumenten kopen nu gewoon goedkopere frisdrankmerken of kopen frisdrank aan in winkels net over de grens,” klinkt het.