Het feuilleton van de wijnbeurzen gaat verder! Nadat we vorige week de wijnbeurs van Intermarché onder de loep namen, is het dit keer de beurt aan Carrefour en Delhaize.

Carrefour

Net als elk jaar organiseert Carrefour twee verschillende wijnbeurzen. Daar gaan ook twee verschillende folders mee gepaard, voor de verschillende landsdelen: het noorden en het zuiden (+ Brussel). Voor het eerst is het market dat de debatten mag openen. Een strategie misschien, om net zoals Cora de wijnbeurs van de hypers in oktober te doen plaatsvinden? Francis Lerminiaux, sinds 2008 wijnaankoper van het huis, en Benoît Couderé (de vroegere sommelier van het befaamde driesterrenrestaurant De Karmeliet in Brugge), collega-wijnaankoper sinds verleden jaar, hebben de taken verdeeld. De eerste trekt Frankrijk rond op zoek naar nieuwe ontdekkingen, de tweede speurt in de rest van de wereld naar wijn die onze papillen kan behagen. Het duo is perfect complementair. Na hun bezoeken aan de wijnboeren proeven ze alle wijnen samen. Er gaat ter gelegenheid van deze herfstbeurs, of moeten we tegenwoordig zeggen preherfstbeurs, meer wijn over de toonbank dan tijdens de feestperiode. Bij Carrefour is dat te danken aan een ruimer assortiment. Tijdens de eindejaarsfeesten wordt er immers eerder gemikt op het samengaan van gerechten en wijnen.

Dit jaar brengt de gigant een evenwichtig aanbod tussen Franse en niet-Franse wijnen. We deden enkele mooie ontdekkingen. Zo konden we bijvoorbeeld de witte bourgognes (Saint-Romain, Rully, Saint-Aubin, Montagny, Pouilly-Fuissé, Mâcon La Roche Vineuse, Bourgogne Chardonnay) erg op prijs stellen. De prijzen van het assortiment liggen tussen 6,66 (in een aanbod van 2+1) en 20,79 euro. We zagen ook de eerste bordeauxs uit 2015 opduiken, weliswaar in bescheiden appellations maar duidelijk met een goede prijs-kwaliteitsverhouding, met onder andere een Blaye aan 4,25 euro in een aanbod van 3+3. Naast de Franse kwamen ook de Spaanse en Portugese wijnen uitvoerig aan bod. We waren zeer te vinden voor onder andere de alvarinho (een druivenras dat het zeer goed doet dit jaar) uit de streek van Minho de la Quinta Curvos, die op 6,66 euro per fles komt in 2+1. Net zoals voor de Bierzo (een weinig gekende appellation uit Castilla-Leon) Pilgrim, gemaakt van mencia-druiven, die precies dezelfde prijs heeft voor hetzelfde aanbod (2+1). We werden ook gecharmeerd door een Belgische exclusiviteit (zowel bij de hypers als market): de sprankelende Cuvée Le Noble brut, een ‘blanc de noirs méthode traditionnelle’, is afkomstig van het Domaine du Ry d’Argent in de provincie Namen. Je telt er 14,99 euro voor neer.

Carrefour Market: 6-24 september

Carrefour Hyper: 4-23 oktober

 

Er wordt ook een selectie van grote wijnen in beperkte hoeveelheden voorgesteld. Je vindt er onder andere de cru classés uit de Bordeaux (vaak uit het goede millésime 2014) en de wijnen van Bernard Magrez uit de Languedoc, de Provence, de Rhône enzovoort…

 

Delhaize

Niets dan schoon volk bij de presentatie van deze ‘wijnbeurs’ (een term die lang vermeden werd door de keten met de leeuw, waar men vond dat deze te kermisachtig klonk). Het huis kon namelijk rekenen op enkele boegbeelden uit de wijnwereld zoals Miguel Torres, Paul-François Vranken, Gérard Bertrand, John Symington, een lid van de families Schlumberger en Cuvelier. Recht uit Zuid-Afrika ook een zoon van Danie De Wet (De Wetshof) en Zuccardi uit Argentinië. Ook de sympathieke wijnboer uit de Sancerre, Henry Natter, en de emblematische makelaar uit de Rhônevallei Martin Vins ontbraken niet op het appel. Een uitgelezen moment dus voor CEO Denis Knoops om de lange love story tussen Delhaize en de wereld van de wijn nog eens aan te halen. De enige keten ter wereld waarschijnlijk ook waar je tot een vijftiental jaar geleden de winkels zelfs nog betrad langs de wijnafdeling.

Deze wijnbeurs, waar zoals altijd flessen uit de hele wereld aan bod komen, staat in het teken van de 2+1-aanbiedingen met kortingen van 20 tot 30%. De folder begint met de bordeauxwijnen, altijd een geruststelling voor de klanten. We zien al enkele wijnen uit 2015 en zelfs 2016 (A.C. Bordeaux maar ook Saint-Emilion en Pomerol). Het volgende hoofdstuk krijgt een merkwaardig generieke titel mee: “andere Franse wijnen”. Persoonlijk waren we weg van de Pica Broca 2014, een Château La Sauvageonne van Gérard Bertrand uit de Terrasses du Larac (in promotie aan 8,39 euro), de Domaine Didier Charavin en Rasteau 2015 (na aftrek van de korting van 30% kost hij nog slechts 6,57 euro) en de Alvarinho 2016, een witte Portugese wijn uit de Alentejo van de befaamde wijnmaker João Portugal Ramos (tegen 7,34 euro dankzij een korting van 30%). Wat de Delhaize-wijnen betreft konden we de witte bourgogne Montagny 2015 uit de Côte Chalonnaise zeer appreciëren. Met zijn prijs van 6,99 euro biedt hij je waar voor je geld. Deze beurs vindt plaats van 7 tot 27 september, maar krijgt ook nog een staartje in oktober. Tegelijkertijd met de beurzen van Cora en Carrefour hyper organiseert Delhaize van 12 tot 25 oktober immers nog een ‘premium’ minibeurs waar een dertigtal in de rekken beschikbare rode, witte en schuimwijnen aan bod zullen komen, en nog eens evenveel wijnen die online besteld kunnen worden. De kortingen zullen daarbij oplopen tot 20, 30 en zelfs 40%.