De musketiers zijn dit jaar de eersten die in het strijdperk treden. Van 5 tot 24 september halen ze mantel en degen boven onder de vorm van 130 wijnen, zorgvuldig uitgekozen door Dimitri Pitssinos, aankoper voor Frankrijk en aanpalende gebieden. Hun speerpunt: de wijnen van Jean-Claude Mas, een wijnboer uit de Languedoc.

Persoonlijk waren we helemaal weg van de Crémant du Jura Marcel Cabellier (Grands Chais de France) extra brut, die voor het degorgeren 60 maanden op latten heeft gerust. De prijs valt bovendien erg mee: 11,99 euro.

Ook de Tursan Expression Impératrice uit het zuidoosten, gemaakt van de druivenrassen sauvignon, gros manseng en baroue, vonden we een aanrader. Het domein van deze witte wijn is niet erg groot, je vindt hem dus niet zo makkelijk in de retail. Ook hier bleek de prijs erg schappelijk: slechts 6,49 euro per fles. We ontdekten er ook de Vinus van Jean-Claude Mas, een rode biowijn met een BGA Pays d’Oc zonder toegevoegde sulfieten die wordt gemaakt uit merlot en cabernet-franc, een assemblage die heel erg lijkt op de Saint-Emilion. Prijs: 6,09 euro. Naast andere originele en weinig gecommercialiseerde artikelen zoals een aligoté van Châtillon en Diois, vonden we er een aanlokkelijk aanbod van 2+1 gratis dat gold voor enkele rode bordeauxs van 2016, een Puisseguin, een Lussac en een Montagne Saint-Emilion, en wisten we zelfs 6 flessen Blaye Côtes de Bordeaux te versieren tegen 3,99 euro per fles (4+2 gratis). Verder ook nog een heel assortiment bordeauxwijnen van 2011, 2012 en 2013, die uiteraard ook verkocht moeten raken… Wat de wijnen uit de Rhônevallei betreft waren we onder de indruk van de prijs van de Châteauneuf-du-Pâpe, waarvan we vermoeden dat hij wat prijs betreft en alle beurzen in acht genomen ongeslagen zal blijven (9,99 euro), en van de Côte-Rôtie 2015 getekend Cuilleron-Villard-Gaillard (een referentie uit de noordelijke Vallée du Rhône) aan 29,99 euro. Dat wordt spurten geblazen voor wie er één op de kop wil tikken… De folder bevat daarnaast ook één bladzijde met Italiaanse wijnen. De rest van de planeet, met name Duitsland, Spanje, Argentinië, Chili, Portugal en Zuid-Afrika, heeft moeten knokken om een andere pagina te vullen. Een beetje ondermaats, vinden we zelf…

Conclusie: deze wijnbeurs 2017, georganiseerd door de Belgische dochter van de Franse keten, is eclectisch, aantrekkelijk en origineel, en daar zijn de kleine en vaak weinig gekende wijnen die er aangeboden worden zeker niet vreemd aan. Zowel de durvers onder de wijnliefhebbers als het brede publiek dat op zoek gaat naar bekende appellations zal hier zijn gading vinden.

(door Patrick Fievez)