Het mega Benelux Distributie Centrum van Nedcargo in Willebroek is sinds kort operationeel. Het nieuwe gebouw is gericht op de levensmiddelenlogistiek. Het past in de strategie van de Nederlandse logistieker om de voorraden van voedingsproducten en drank te clusteren in multimodaal ontsloten DC’s voor de hele Benelux.

Nedcargo is op de Belgische markt van de levensmiddelen doorgebroken dankzij de overname van Eurobrokers. Die had distributiecentra in Relegem en Zellik. Sinds enkele weken worden van daaruit de voorraden van sommige klanten overgeheveld  naar Willebroek. Daar is een eerste deel van 20.000 m² in gebruik genomen. Na de zomer wordt nog eens 10.000 m² operationeel en worden Relegem en Zellik gesloten. De laatste 10.000 m² volgen medio 2018.

Volgens Roderick de la Houssaye, directeur-eigenaar van Nedcargo, zien de producenten van levensmiddelen de Benelux in toenemende mate als één markt. “Daardoor is het centraliseren van de voorraad op Benelux-niveau een steeds vaker gekozen oplossing”, zegt hij. De overname van Eurobrokers paste overigens in dit kader.

Wijnen, likeuren en A-merken

In Willebroek worden in eerste instantie dranken en voedingsmiddelen behandeld voor zowel bestaande als nieuwe klanten. Een van die nieuwe activiteiten is de Beneluxdistributie voor Bacardi, Martini en Pernod/Ricard. Het DC dient vooral voor de duurdere producten als wijn, likeuren en specifieke A-merken. Voor deze producten ligt het zwaartepunt zuidelijker in de Benelux.

Daarnaast is deze locatie goed voor overzeese import van voedingsproducten zoals rijst. Het DC ligt immers langs het zeekanaal Schelde-Brussel. Nedcargo gaat er in oktober een eigen containerterminal voor de binnenvaart openen.  Dat zal een meer duurzame bevoorrading mogelijk maken.