Wat een shock. Al lang, veel te lang, wachten we op de maatregelen die het Belgische filiaal van Carrefour dreigden te treffen door de zuivering die in de zetel in Parijs uitgevoerd wordt. Velen dachten dat de herstructurering alleen het Belgische hoofdkwartier hard zou raken. Niet bepaald een geruststelling voor de betrokken kaderleden, die sinds dinsdag in een bijna ondraaglijke spanning gehouden werden.

Helaas, het bleek fout. De shock is groot, en raakt vooral het hele bedrijf, op een manier die in verhouding veel zwaarder is dan de herstructurering in Frankrijk. 180 jobs op de helling in het hoofdkwartier, 2 hypermarkten die dichtgaan (Genk en Belle-Ile à Liège), de hypermarkt in Torhout die kleiner wordt, en die van Westerlo, Brugge Sint-Kruis en Haine-Saint-Pierre die tot een supermarkt teruggebracht worden. Daarnaast staan ook 1.053 jobs op de helling in de winkels. In totaal 1.233 werknemers zien zo hun job bedreigd. Carrefour mag de beslissing in een communiqué dan al inkleden met een lange uitweiding over de uitdagingen van de toekomst, de geplande opening van nieuwe Market of Express winkels (in werkelijkheid geopend door onafhankelijke franchisehouders) en hoe enkel de hypermarkten en het hoofdkwartier getroffen zijn, de ingreep is ongezien.

Vandaag zindert de vorige crisis, die van 7 jaar geleden, nog altijd na. Het was bijzonder hard, maar Gérard Lavinay was er uiteindelijk in geslaagd het vertrouwen te herstellen. Zonder enige twijfel staan we voor een sociaal conflict. Een bijzonder hard sociaal conflict. De manier waarop het naar buiten gebracht wordt, is geen gunstig voorteken. De vakbonden vragen zich na twee dagen wachten ongetwijfeld af of het nu amateurisme of cynisme is dat heerst op de Parijse zetel van de supermarkt. Ze zullen geen onnodige toegevingen doen aan een bedrijf dat vooraf de sociale impact van haar beslissing ongetwijfeld kon inschatten. Het sociale conflict is begonnen. En het is heel twijfelachtig dat de impact ervan beperkt blijft tot alleen de hypermarkten.

Na 48u vol ongerustheid, eindelijk een verdict

Op 23 januari kondigde Alexandre Bompard zijn transformatieplan Carrefour 2022 aan. Daarin focuste hij op de digitalisering en de “voedseltransitie”. Meteen werd bekendgemaakt dat er in Frankrijk zo’n 2.400 banen (op een totaal van 10.500 jobs) geschrapt zullen worden op basis van een vrijwillig vertrekplan, maar over het lot van Carrefour België werd er in alle talen gezwegen. Sinds 14u hebben we eindelijk een antwoord gekregen: de zuivering bij Carrefour België is nog erger en radicaler dan die in Frankrijk. Waarschijnlijk wilde de Carrefour groep de pijnlijke maatregelen die de Franse hypermarkten treffen niet aankondigen uit angst voor onmiddellijke reacties bij de vakbonden. In Frankrijk gaat het stap voor stap, maar hier is het zware verdict meteen gevallen.

In de afgelopen 48u waren de vakbonden niet de enige die zich zorgen maakten over de gevolgen van het transformatieplan voor België. Daarom heeft Aplsia dat de belangen van zelfstandigen/franchisenemers, en specifiek die van Carrefour verdedigt, al zijn ongerustheid geuit. Aplsia vreest namelijk dat haar aanhangers het slachtoffer zullen zijn van een situatie die heel hun activiteit paralyseert. “Aplsia hoopt dat het transformatieplan dat in Frankrijk werd aangekondigd, niet nog meer druk legt op de rendabiliteit van Belgische franchisenemers. Het voortbestaan van Carrefour België hangt er namelijk van af”, benadrukt Sophie Boval, woordvoerster van Aplsia. Vakbonden en zelfstandigen krijgen nu eindelijk een antwoord, maar daarmee wordt ook hun grootste angst bevestigd.

“Slechts 2 of 3 mensen wisten hiervan”

De vakbondsverantwoordelijken hebben meteen gereageerd op het nieuws. Wij konden alvast een van hen strikken voor een getuigenis: Vik Vets, vakbondsafgevaardigde en control quality manager bij Carrefour. Zijn reactie kunt u hier lezen! 

In detail

Carrefour moet haar kosten drukken als gevolg van verschillende investeringen, en dat kan volgens de retailer enkel door banen te schrappen.

  • Investeringen

Net als de boodschap van de Carrefour groep, benadrukt Carrefour België dat het wil inzetten op de dienstverlening naar de klanten, op de uitbouw van het digitale luik, op verse en bioproducten en de Carrefour huismerken. Ook wil het haar lokale verankering verder ontwikkelen via lokale producenten en actoren, en wil het investeren in de opleiding van haar teams, onder meer door de oprichting van een Digital Academy.

Het bedrijf bevestigt dat het dit jaar meer dan 30 nieuwe Market Supermarkten en Express buurtwinkels zal openen evenals 70 e-commerce afhaalpunten. Investeringen in prijszetting en logistiek staan ook op de agenda.

  • Hypermarkten

Concreet wil Carrefour de efficiëntie in de 44 geïntegreerde Hypermarkten herzien. Daarnaast wil de retailer drie Hypermarkten (Westerlo, Brugge Sint-Kruis en Haine-Saint-Pierre) uitbaten onder het format en de voorwaarden van geïntegreerde Supermarkten. De Hypermarkt van Turnhout wordt qua oppervlakte teruggeschroefd maar blijft binnen het format van Hypermarkt. En twee structureel verlieslatende Hypermarkten, met name Genk en Belle-Île in Angleur, zullen hun deuren moeten sluiten. Bij de Hypermarkten staan er in totaal 1.053 jobs op de helling.

In de toekomst zullen de winkels ook langer openblijven om de klanten beter van dienst te zijn, klinkt het bij Carrefour.

  • Vereenvoudiging bij de hoofdzetel

Wat de hoofdzetel betreft. “Carrefour België overweegt een vereenvoudiging en digitalisering van de taken, een hogere productiviteit van de centrale activiteiten en een herziening van de investeringen”, aldus de retailer. 180 banen worden er bedreigd.