Coca-Cola wil niet samenwerken met AB InBev in Afrika

Coca-Cola wil de banden met AB InBev in Afrika verbreken. Het frisdrankenbedrijf gaat de aandelen van de brouwer in haar Afrikaanse activiteiten terugkopen.

 

Sinds maandag bezit AB InBev 57% van de aandelen van Coca-Cola Beverages Africa. Die aandelen waren in handen van SABMiller, maar komen door de overname van de Britse brouwer nu bij AB InBev terecht.

 

Coca-Cola wil echter niet samenwerken met AB InBev. Het bedrijf doet beroep op een clausule in haar contract met SABMiller, die hen het recht geeft op zoek te gaan naar een nieuwe partner als een aandeelhouder van Coca-Cola Beverages Africa een nieuwe eigenaar krijgt. 

 

Waarom wil Coca-Cola niets weten van AB InBev? Vanwege de geruchten dat Coca-Cola de volgende overnameprooi wordt van de brouwer? Of omdat AB InBev in Zuid-Amerika frisdranken bottelt voor aartsrivaal PepsiCo? De frisdrankenreus houdt het er zelf op dat “het bedrijf zijn strategische langetermijnplan in deze markten met andere partners wil implementeren.” 

 

Coca-Cola Beverages Africa produceert de frisdranken van Coca-Cola voor  twaalf Zuid- en Oost-Afrikaanse landen, goed voor 2,9 miljard dollar omzet. De samenwerkingen tussen SABMiller en Coca-Cola in enkele andere Afrikaanse landen die niet onder Coca-Cola Beverages Africa vallen, komen voorlopig niet in het gedrang.

 

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen