UPS gebruikt cargofiets voor leveringen in Mechelen

UPS Belgium is gestart met de levering van pakjes met een nieuw type fiets  in en rond de Bruul, de belangrijkste winkelwandelstraat van Mechelen. Het gaat om een experiment dat zes maanden zal duren. Burgemeester Bart Somers (Open VLD) juicht het initiatief toe en hoopt dat andere pakjesbedrijven zullen volgen.

 

In Mechelen is de winkelwandelzone rond de Bruul tussen 11 en 18 uur volledig autovrij. De bevoorrading van de winkels, horecazaken en andere bedrijven moet dus voor 11 uur ’s morgens gebeuren. Ook de levering van pakjes met bestelwagens is na 11 uur verboden. Daarom is UPS in die zone gestart met een proef met een nieuw type elektrisch ondersteunde cargofiets.. Vanuit een bestelwagen aan de rand van de stad rijdt de chauffeur met zijn tweewieler naar de verkeersvrije zone om pakjes te leveren en op te halen bij particulieren en bedrijven, alsook bij de UPS Access Points (de vroegere Kiala afhaalpunten).

 

Burgemeester Bart Somers (Open VLD) juicht het initiatief toe. “Wij hopen dat de test succesvol is en andere pakjesbedrijven zal inspireren om ook dergelijke ecologische systemen op te zetten”, zegt hij. “Een stad moet leefbaar en bereikbaar blijven, maar de winkels  moeten efficiënt beleverd kunnen worden. Een stad zonder winkels sterft snel uit”.

 

Volgens schepen van Mobiliteit Marina De Bie steunt de stad diverse initiatieven om de bevoorrading van de winkels en het groeiende pakjesvervoer dat de e-commerce teweeg brengt, te verzoenen met de leefbaarheid en de mobiliteit in de stad. “Zo neemt de stad onder meer deel aan het Europese Cyclelogistics Ahead-project, dat mogelijkheden bestudeert van een duurzamere en efficiëntere stadsbevoorrading door gebruik van de fiets. Vanuit dat project is bijvoorbeeld het initiatief van de ECOkoeriers ontstaan, waarmee men bijvoorbeeld boodschappen thuis kan laten leveren” legt ze uit.

Auteur: 

philippe.vandooren

categorie: 

Laatste productlanceringen