Nestlé en XPO bouwen een van de meest geavanceerde magazijnen ter wereld

Nestlé gaat samen met XPO Logistics een ultramoderne logistieke hub bouwen in het Verenigd Koninkrijk. Het wordt een van de meest gedigitaliseerde en gerobotiseerde magazijnen ter wereld. Technologieën die tot nu toe voorbehouden bleven tot de e-fulfilment voor de e-commerce, breiden nu uit naar de logistiek voor de ‘gewone’ retail.

 

XPO Logistics (het vroegere Norbert Dentressangle) investeert maar liefst 55 miljoen pond in deze ‘state-of-the-art’ installatie van 60.000m² in de Midlands. Het logistieke centrum, dat in 2020 open gaat, zal vooral door Nestlé gebruikt worden voor de distributie van producten als Kit Kat, Nescafé en Maggi naar de supermarkten en de groothandelaars. Het wordt ook een experimenteel magazijn, met robots die de bestellingen samenstellen en op paletten zetten, drones die de voorraden inventariseren, artificiële intelligentie en predictieve technologie om de personeelsbehoeftes en de stocks te plannen, enzovoort.

 

"Het gaat hier om de creatie van een logistiek centrum van de toekomst waar we alles kunnen uitproberen, van geavanceerde data-analyse tot ‘augmented reality’ en verregaande robotisering", aldus Richard Cawston, managing director supply chain bij XPO Logistics Europe. Het centrum wordt dus ook een think tank en een lanceringsplatform voor nieuwe technologieën, die op termijn ook in andere logistieke centra van XPO gebruikt zullen worden.

 

Digitale transformatie

 

Digitale technologieën transformeren de kern van de logistieke sector. De grote vierkante loodsen met veel handenarbeid en vorkheftrucks, worden stilaan vervangen door nog grotere gesofisticeerde gebouwen waar software machines aanstuurt. Dat gebeurt onder andere onder de invloed van de logistieke centra voor de e-commerce, waar robotisering en automatisering mee voor de nodige snelheid in de orderverzameling moeten zorgen.

 

Deze investeringen waren tot nu toe vaak te duur voor de ‘gewone’ logistiek, maar daar komt nu verandering in. Een deel van die trend naar robotisering is ingegeven door het groeiende tekort aan logistiek personeel. Daarom verwacht men dat deze evolutie zal versnellen.

 

Auteur: 

philippe.vandooren

categorie: 

Laatste productlanceringen