Alibaba ontvouwt grootse logistieke plannen. De Chinese webgigant gaat de komende vijf jaar maar liefst 100 miljard yuan (omgerekend bijna 13 miljard euro) investeren om een globaal logistiek netwerk te bouwen. Daarnaast heeft het de controle verworven over Cainiao, een van China’s grootste pakjeslogistiekers en – distributeurs.

Alibaba had al 47% van de aandelen van Cainiao Smart Logistics Network, maar voor 700 miljoen brengt die zijn participatie tot 51%. Het bedrijf is amper vier jaar geleden opgestart als een joint-venture tussen Alibaba, grootwarenhuisketen Intime, de holding Fosun Group en een aantal logistiekers. Vandaag levert het bedrijf 57 miljoen pakjes per dag en dat aantal groeit jaarlijks zienderogen.

De logistieke keten domineren

Cainiao werd altijd als een dochteronderneming van de Alibaba beschouwd, maar door de participatie op te trekken wil de e-tailer  het roer echt in handen nemen. Zo zal het indien nodig gemakkelijker zijn om overnames te doen. Een controleparticipatie nemen is overigens een onderdeel van diens strategie om haar logistieke keten domineren, niet alleen in China maar ook wereldwijd. Tegelijkertijd ambieert ze om de meest performante leveringsketen te hebben, stelt Daniel Zhang, de CEO van Alibaba.

 

Wereldwijd in 72 uur

De groep van Jack Ma ambieert om overal in China binnen de 24 uur te kunnen leveren en in de rest van de wereld in 72 uur. Dat veronderstelt niet alleen een enorme en efficiënte organisatie van de leveringen, maar ook een reusachtig fysiek netwerk van distributiecentra. Deze investeringen bewijzen dat de logistiek in de e-commerce een sleutelelement is in de differentiatie van de webwinkels en marktplaatsen.

Welke investeringen de komende vijf jaar gepland zijn, werd niet medegedeeld. Maar vermoedelijk zal een groot deel gaan naar technologische innovatie en robotisering, alssok naar de uitbouw van een fysiek winkelnetwerk om van daaruit leveringen te kunnen organiseren. Dat is vooral voor de boodschappenleveringen van groot belang. Ook bij aartsrivaal zijn dat overigens de grote trends.