De spontane staking die dinsdag is uitgebroken bij Delhaize gaat door. Ook vrijdagochtend bleven zo’n 100 winkels gesloten. Daarnaast werden de vakbonden deze ochtend gehoord door de ministers van het Waalse kernkabinet.

Drie dagen na de aankondiging van Delhaize dat het al zijn 128 geïntegreerde supermarkten wil omvormen tot franchisewinkels, leeft de woede nog steeds bij de 9.000 getroffen personeelsleden. Net zoals de afgelopen dagen bleven ook vanochtend zo’n 100 winkels gesloten, en dat zal waarschijnlijk nog zo zijn tot en met maandag. Ter herinnering, als reactie op de grote stakingsactie heeft Delhaize beslist om boodschappen tijdelijk gratis aan huis te leveren via zijn bezorgdienst Delivery

"Een tsunami in de retailsector"

Vrijdagochtend kwamen de vakbonden ook bijeen met het Waalse kernkabinet om de kwestie te bespreken. "We hebben hen de situatie uitgelegd, met name door de link te leggen met wat er is gebeurd, en nog steeds gebeurt, met de werknemers van Mestdagh/Intermarché", aldus Myriam Djegham, CNE-secretaris. "Volgens ons is dit duidelijk een sectorale kwestie, want morgen kunnen er andere supermarktketens zijn die deze stap naar franchising zetten." De vakbondsleider voegt eraan toe dat politici geluisterd hebben en gevraagd hebben welke beleidshefbomen zij kunnen inzetten. "Behalve luisteren hebben we vooral behoefte aan acties, beslissingen en aan een echte rem op wat wij beschouwen als een tsunami in de retail. Als we vandaag Intermarché en Delhaize laten doen wat ze doen, dan is het morgen de hele sector die in de bres springt en naar een model evolueert waar de rechten van de werknemers verder worden ingeperkt", vreest Myriam Djegham, die eraan toevoegt dat er vrijdag ook sprake was van de oprichting van een taskforce die de regionale en federale regeringen zou samenbrengen.

Een uithoudingsrace

Eerder was al een ontmoeting georganiseerd tussen de vakbonden en federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne. Die vroeg Delhaize donderdag om andere pistes te onderzoeken dan alleen de franchise van al zijn geïntegreerde supermarkten, alsook garanties voor het behoud van de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden. Er werd ook gesproken over de aanstelling van een bemiddelaar om de situatie te verduidelijken. Tot slot is voor volgende week dinsdag al een ondernemingsraad gepland. "Tot die tijd moet het status quo blijven, althans wat betreft de winkelsluitingen, want het personeel is echt ontstemd en accepteert de beslissing van de groep niet", vervolgt Myriam Djegham. "De verschillende vakbonden hebben hun vragen voorgelegd aan de directie. Ik hoop dat we antwoorden krijgen, vooral over de rechtvaardiging van deze beslissing terwijl het bedrijf het niet slecht doet", besluit de CNE-secretaris, die waarschuwt dat het personeel en de directie van Delhaize niet in een sprint, maar in een uithoudingsrace verwikkeld zijn.