Dinsdag presenteerden Delhaize en de Belgische start-up Wastech 'From Waste to Feed', een systeem dat voedselafval omzet in dierlijke eiwitten met behulp van vliegenlarven. Volgens het bedrijf is dit een primeur in de Belgische kleinhandel.

Dankzij het door Wastech ontworpen systeem kunnen onverkochte groenten en fruit uit supermarkten die niet langer geschikt zijn voor menselijke consumptie op een nuttige manier worden hergebruikt. In grote containers die zijn ingericht als hightech insectenkweekeenheden voeden de larven zich met het overschot en ontwikkelen zich voordat ze worden omgezet in eiwitten als aanvulling op diervoeder. Deze eiwitten zijn een alternatief voor de soja die vandaag veel gebruikt wordt, maar waarvan de ecologische voetafdruk over het algemeen erg groot is.

"Het verminderen van voedselverspilling is een van de pijlers van ons ambitieuze programma voor duurzame ontwikkeling De Leeuwenvoetafdruk", legt Tessa Deryck, manager afval- en verpakkingsvermindering bij Delhaize, uit. "Hoe minder voedseloverschotten er zijn, hoe beter, maar als er toch voedseloverschotten zijn, willen we manieren vinden om de verspilling ervan tot een minimum te beperken en het een nieuwe bestemming te geven. In dit opzicht kan het innovatieve project van de jonge start-up Wastech ons perfect helpen. Victor Poncelet, een van de oprichters van Wastech, is van mening dat het door de start-up ontwikkelde systeem een oplossing biedt voor twee grote uitdagingen waar supermarktketens vandaag de dag voor staan. "Aan de ene kant is er de verspilling van groenten en fruit, die we willen voorkomen maar die we, als er wat over is, zo goed mogelijk willen hergebruiken. En aan de andere kant is er de constante zoektocht naar manieren om de CO2-uitstoot en de ecologische impact in het algemeen te verminderen. Dankzij de efficiëntie van ons systeem kunnen we grote hoeveelheden eiwit produceren op een klein oppervlak. Op die manier bestrijden we de impact van de eiwitproductie op onze ecosystemen." Volgens Delhaize kan het 'compacte en schaalbare' systeem van Wastech evenveel eiwitten produceren als een sojaplantage ter grootte van 10 voetbalvelden.

Voorlopig bevindt de samenwerking tussen de supermarktketen en de start-up zich echter nog in de pilootfase, een project dat wordt uitgevoerd met de niet-eetbare voedseloverschotten van Bakker België (onderdeel van Greenyard), Delhaize's strategische partner voor groenten en fruit. "Ons doel is om 20 ton voedseloverschotten per maand te verwerken en er 3 ton larven, en dus eiwitten, uit te halen", legt Victor Poncelet uit. Maar dat heeft de keten er niet van weerhouden om het door Wastech ontworpen systeem te beschouwen als een potentiële "game changer" voor de hele voedingsdistributiesector.