De Britse keten Wilko vraagt het faillissement aan. Maar liefst 12.000 banen en 400 winkels worden bedreigd. PwC is aangesteld om kopers te vinden voor heel de non-food discounter of delen ervan.

Niet iedereen is zo gezond als Action binnen het segment van de low-end retail. Wilko, de Britse keten die laaggeprijsde huishoud- en tuinartikelen verkoopt, vraagt het faillissement aan omdat het niet op tijd extra geld of een koper kon vinden. De keten, die wordt geleid door de familie Wilkinson, die het bedrijf in 1930 in Leicester oprichtte, heeft 400 winkels en meer dan 12.000 werknemers. In een open brief aan zijn werknemers en klanten geeft CEO Mark Jackson toe dat hij geen andere keuze had: "We hebben er alles aan gedaan om dit ongelooflijke bedrijf te behouden, maar we moeten toegeven dat we geen andere keuze hebben dan de moeilijke beslissing te nemen om onszelf onder bewind te stellen." Wilko had wel degelijk voorstellen gekregen om het bedrijf te herkapitaliseren, maar die kwamen te laat waardoor het noodlijdende bedrijf niet meer te redden was. De vakbonden wijzen erop dat de aandeelhouders, onder leiding van de familie Wilkinson, ondanks de situatie van het bedrijf in 2021 3 miljoen pond aan dividenden hebben ontvangen. Ze verwijten het management dat het niet genoeg geïnvesteerd heeft en dat "de familie Wilkinson het broodnodige geld uit het bedrijf gehaald heeft toen het in moeilijkheden verkeerde".

De verklaring die wordt gegeven voor de moeilijkheden van Wilko is dat zijn belangrijkste klanten, huishoudens met een laag inkomen, zijn verzwakt door de inflatie. Aan de andere kant vormde de inflatie een kans voor retailers met een vergelijkbare positie.

PricewaterhouseCoopers heeft officieel de opdracht gekregen om op zoek te gaan naar een koper voor het hele bedrijf of een deel ervan. Dit zou Hilco kunnen zijn, een herstructureringsspecialist die een groot deel van Wilko's schulden in handen heeft. Andere partijen zijn mogelijk geïnteresseerd in de overname van bepaalde goed gelegen winkels in plaats van het hele bedrijf.